2024.05.03.
Tomori világCampusIntézményi TDK 2021

Intézményi TDK 2021

 

Vajon mi a kapcsolat a könyvelés, a nők, a külföldi piac, a cirkusz, az építészet, a kegyképek és Herakleitosz töredékei között? Nos, az égvilágon semmi, de 2021. április 13-án ezek a témák adtak egymásnak randevút a Tomori Pál Főiskola intézményi Tudományos Diákköri Konferenciáján. Nagy örömünkre szolgált, hogy a rendezvényen mind a gazdasági, mind a bölcsész alapszakok hallgatói részt vettek, így két kategóriában indult a konferencia, külön gazdasági és külön társadalomtudományi szekcióval. A járvány miatt a találkozó online formában, a Teamsen került megrendezésre. A rendezvényen a pályázó hallgatókon kívül számos érdeklődő is részt vett, amit a versenyzők nevében is örömmel fogadott a zsűri és a főiskola vezetése.

 

A gazdasági szekció előadásai között elsőként Balta Fanni Regina prezantációját hallgattuk meg, aki a könyvelés területén aktuális dilemmákat felvető technikai átalakulásokról beszélt, azt latolgatta, vajon a könyvelő szoftverek képesek lesznek-e átvenni az ember szerepét. A második előadásban Simon Judit a nők munkaerőpiaci helyzetét vizsgálta kérdőíves felmérés és interjúbeszélgetések alapján. Arra kereste a választ, hogy a női munkavállalók éreznek-e hátrányos megkülönböztetést a munkájuk során, egyenrangúnak érzik-e magukat férfi munkatársaikkal, és hogyan viszonyul mindehhez a megkérdezettek munkahelyi beosztása, valamint hogy hogyan gondolnak a nők a gyermekvállalást követően a munkába állásra.  Győrfi Attila a kis és középvállalkozások külföldi piacra lépésével foglalkozott, azt vizsgálta, milyen nehezítő tényezők hátráltatják a kisebb cégek külföldi kapcsolatépítését.

 

 

A társadalomtudományi szekció minden előadása valamilyen a művészettel kapcsolatos témát dolgozott fel. Kecsmár Szemenyei Kitti Aba-Novák Vilmos festészetének egyetlen témájára, a cirkusz motívumra koncentrált. Előadásában körbejárta, hogy a szakirodalom hogyan értékelte eddig ennek a témának a bemutatását, és milyen újraértékelési lehetőséget lehet felvetni. Olekszik Dorottya a perui kegyképfestészet történetét mutatta be, és az inkulturáció fogalmán keresztül vizsgálta, hogy az inka hagyomány és az európai, elsősorban olasz és németalföldi festészet jegyei miként jelentkeznek egymás mellett a perui kegyképek ikonográfiai jellemzőiben. Papp Roland Viktor a 20. századi építészszerepek tipizálásához javasolt egy négyes archetípusrendszert. Felvázolta, hogyan kapcsolódnak a 20. század társadalmi kihívásai az építész feladatköréhez és ennek megfelelően a társadalmi szerepvállaláshoz. Sófalvi Áron előadásában a preszókratikus görög filozófia mitológiával és költészettel ápolt kapcsolatát jellemezte és értelmezte, főként Herakleitosz töredékein keresztül.

 

 

A zsűri a gazdasági szekcióban első helyezéssel jutalmazta Simon Judit munkáját, és különdíjat adott Győrfi Attilának. A társadalomtudományi szekcióban az első helyezést Papp Roland Viktor kapta, és a különdíjat Kecsmár-Szemenyei Kittinek ítélték. A dolgozatok közül hatot a zsűri az Országos Tudományos Diákköri Konferencia fordulójára javasolt. Az értékes és rengeteg előkészítést igénylő előadások igazán nagyszerű alapot biztosítottak a viták alatt a közös gondolkodásnak. A Tomori Pál Főiskola vezetősége és oktatói gratulálnak az előadóknak a kiváló teljesítményéhez, és köszönik a felkészítő tanárok munkáját, valamint arra bátorítanak minden hallgatót, aki gondolkodik a TDK-pályázaton, hogy a következő félévben éljen a lehetőséggel.

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.