2024.04.29.
Tomori világCampusNyelvvizsgázz a Tomorin, Budapesten!

Nyelvvizsgázz a Tomorin, Budapesten!

 

Igazán jó hír lehet a hallgatóknak, hogy idén is tehetnek nyelvvizsgát a Tomori Pál Főiskola budapesti székhelyén, hiszen intézményünk a SZIE Zöld út egyik budapesti vizsgahelye.

Fata Ildikó német nyelvtanárt, a Tomori Pál Főiskola Zöld út nyelvvizsgahelyének vezetőjét arról faggattam, milyen információkat kell tudnia annak, aki élni szeretne a lehetőséggel.

 

Fata Ildikó, a Tomori Pál Főiskola docense, a Tomori Pál Főiskola Zöld út nyelvvizsgahelyének vezetője

Milyen részekből áll a nyelvvizsga?

Az egynyelvű vizsga a különböző szinteken (alap-, közép- és felsőfok), különböző nyelveken (angol, német és francia) és különböző szaknyelveken (gazdálkodási és menedzsment, agrár és környezettudomány, műszaki) három részből áll: írásbeli, szóbeli és labor (hallás utáni szövegértés).

Mivel a mi kifejezett célcsoportunk a Tomori Pál Főiskola hallgatósága, ezért most a középfokú szakmai nyelvvizsga részeit mutatom be: az írásbeli rész 2 olvasásértési feladatból, egy táblázatleírásból és egy levélírásból áll. 130 perces, a vizsgaanyagot egyszerre kapják kézbe a hallgatók, így saját maguk oszthatják be az idejüket, végig használható egynyelvű szótár. A laborfeladat 18 perces, két szöveg kétszeri meghallgatásából, és a hozzájuk tartozó feladatok megválaszolásából áll. A szóbeli vizsga egy szakmai beszélgetésből, egy diagram elemzéséből és egy szakmai szituációból áll.

 

 

Hogyan lehet a vizsgára jelentkezni?

A jelentkezés központilag történik, majd az egyes vizsgahelyeken a vizsga lebonyolításáért felelős adminisztrátor beosztja a vizsgázókat az írásbeli, labor és szóbeli időpontokra.

Egy évben három vizsgaidőszak van (március – május és november), ezért különösen a diploma előtt állóknak érdemes megfontolni, hogy melyik vizsgaidőszakra jelentkeznek. Diplomájuk kiállításához ugyanis nem elég bemutatni a sikeres vizsgaigazolást, hanem a kiállított nyelvvizsga-bizonyítványra (pontosabban annak számára) van szükség, ennek kézhezvétele pedig néhány hónapig is eltarthat. A 2022. naptári év vizsgaidőszakairől itt tájékozódhatunk: Vizsgaidőszakok | Zöld Út Nyelvvizsga (szie.hu)

 

Hogyan tudják tesztelni magukat a hallgatók, mielőtt jelentkeznének?

Nyelvtanárként azt szoktam javasolni a vizsgára jelentkezőknek, hogy a mintafeladatsorból vagy a felkészítő tankönyvből válasszanak ki 2 olvasásértési feladatot, egy táblázatleírást és egy levélírást, vegyenek kézbe egy egynyelvű általános szótárt, teremtsenek maguk körül zavartalan körülményeket, és készítsék el ezt a 4 feladatból álló feladatsort 130 perc alatt. A megfelelő time management aranyat ér a nyelvvizsgára való felkészülés során.

Szintén gyakorlásra szorul a hallás utáni szövegértés, mely a vizsga során összesen 18 perces, ami 2 szöveg kétszeri meghallgatását, és előtte-utána max. 1-2 percet jelent a feladatlap kitöltésére. Otthoni vagy tanórai körülmények között sokszor töltünk el ezzel több időt, de attól még a vizsgarész ilyen rövid időtartamú!

 

 Vannak-e kiemelt témakörök, amelyeknek az átnézésével megkönnyíthető a készülés?

Ha a hallgatóban megérlelődött a gondolat, hogy nyelvvizsgára menjen, javaslom, hogy nézzen körül a szakmai nyelvvizsgát kínáló vizsgarendszerek piacán, majd miután a Zöld út nyelvvizsga mellett döntött , már csak arra készüljön. Volt olyan hallgatóm, aki már bejelentkezett a nyelvvizsgára, és egy barátjától kapott másik nyelvvizsgára vagy érettségire felkészítő könyvből tanult, az ilyen hibákat érdemes elkerülni.

A Vizsgaközpont honlapján megtalálhatók letölthető mintafeladatsorok: https://zoldut.szie.hu/mintafeladatsorok, rendelhetők felkészítő könyvek és CD-k is: https://zoldut.szie.hu/kiadvanyok, illetve a vizsgatémakörök is megtalálhatóak: https://zoldut.szie.hu/temakorok.

Ezen kiadványok alkalmasak az önálló felkészülésre is, de aki inkább kiscsoportban vagy szaktanár segítségével szeretne felkészülni, annak ajánlom figyelmébe 2022. február 16-tól induló 10 hetes, 40 órás online felkészítő tanfolyamainkat angol és német nyelvből, kifejezetten a 2022. tavaszi (március-május) vizsgaidőszakokra időzítve. A jelentkezéseket, illetve a vizsgával kapcsolatos egyéb kérdéseket a zoldut@tpfk.hu mail-címre várom.

 

Mire figyeljenek a hallgatók vizsga előtti egy-két napban, és a vizsga alatt?

Nem szabad túltanulni magunkat egyetlen vizsga esetében sem, fontos a lélekjelenlét. Szerezzünk be egynyelvű szótárt, lapozgassuk át, ismerkedjünk a benne található információkkal (persze ezt jó esetben már a nyelvtanulás egy korábbi fázisában megtettük). Szerezzünk be néhány tollat, csokit és egy pontos karórát. A mobiltelefonokat a vizsga ideje alatt ki kell kapcsolni, és el kell tenni a táskába, még időmérésre sem használhatók, ezért  – bár manapság furcsán hangzik, órát tényleg vinni kell!

Bővebb információ:

Tomori Pál Főiskola Budapesti Székhelye
1223 Budapest, Művelődés u. 21.
Telefon: 06-30-350-2052
zoldut@tpfk.hu

 

 

A TOMORI PÁL FŐISKOLA 2022 tavaszi (március-május) vizsgaidőszakot megelőzően 40 órás Zöld út szakmai nyelvvizsgára felkészítő ONLINE tréninget hirdet ANGOL és NÉMET nyelvekből, gazdálkodási és menedzsment szakirányon, KÖZÉPFOKON.

 

Jelentkezési határidő: 2022. február 10.

A jelentkezés módja: a zoldut@tpfk.hu mail-címre írjanak levelet a választott nyelv megjelölésével. 

A kurzus díja: 40.000 Ft, a kurzuson használt jegyzetek letölthetők a Vizsgaközpont honlapjáról: Mintafeladatsorok | Zöld Út Nyelvvizsga (szie.hu)

 

Kurzusidőpontok: 2022. II. 16., 23., III. 2., 9., 16., 23., 30., IV. 6., 20., 27. (valamennyi szerda!)) 17.00-20.00 között.

Jelentkezési feltétel: Kizárólag olyan vizsgázni vágyók jelentkezését várjuk, akik 2022 tavaszán vagy őszén szeretnének szakmai nyelvvizsgát tenni.

A kurzus nyelvenként min. 10 fő jelentkezése esetén indul. A befizetés a jelentkezési határidőt követően történik. 

Bármilyen kérdéssel szívesen állunk rendelkezésükre! zoldut@tpfk.hu

 

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.