2024.05.26.
Tomori világUgorj a képbe! – Művészettörténet mindenkinek
 
Dr. Kissné Budai Rita blogja

 

Kissné Budai Rita művészettörténész tanulmányait az ELTE-n végezte művészettörténet-francia szakon, és az 1990-es évek elején egy évet tanult Párizsban ösztöndíj segítségével. Az európai művészetnek minden stíluskorszakát tanítja, de van egy kedvenc időszaka: a 19. század vége, amikor nagyon sokféle stílus élt egy időben. Szakmai tevékenységei közé tartozik a kutatás is, mégis inkább az oktatást érzi magához legközelebb. 2010-től a Tomori Pál Főiskola tanára, a főiskola szabadbölcsészet alapképzési szakjának (művészettörténet specializáció) szakfelelőse. Oktat továbbá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is. 

A művészettörténet hatalmas tudományterület, rengeteg műalkotással és alkotóval. A többéves egyetemi képzések is épp csak bevezetik a hallgatót az alapokba, ahonnan aztán saját kutatásai révén kell tovább haladnia ismeretei növelésében.

Ezek a képelemző videók lehetőséget nyújtanak arra, hogy apránként, képről képre hódítsa meg a művészettörténet lenyűgöző világát mindenki, aki érdeklődik, és mindig is szerette volna megérteni a festmények üzenetét és szépségének titkát. Amikor egy képben elmerülünk, nem csak a múltba ugrunk fejest, hanem beleélhetjük magunkat az alkotó szándékaiba és a korabeli közönség érzéseibe is. Összefüggések tárulnak fel, és megtalálhatjuk azt az üzenetet is, ami éppen most, pont nekünk szól.

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.