2024.04.27.
Tomori világVégzett diákjainkrólAmikor a hobbid a munkád – Interjú Patócs Gáborral

Amikor a hobbid a munkád – Interjú Patócs Gáborral

Gábor még Kalocsán iratkozott be a Tomori Pál Főiskolára. Aztán elvégezte a Gazdálkodás és menedzsment szakot, majd egy második diplomát is szerzett ugyanitt, így Gazdaságvédelmi szakközgazdász oklevelet vehetett át. Azóta sokat hallani felőle a közösségi oldalakon, ezért felkerestem, és arról kérdeztem, hogy alakult az élete a főiskola óta, milyen szakmai tapasztalatokat szerzett.

A főiskolai tanulmányai mennyiben támogatják a jelenlegi munkáját?

A főiskola és a munkakeresés ideje alatt a családi vállalkozásba is besegítettem, a vállalkozásunk profilja töltőanyagállomás-üzemeltetés és számítástechnika. Itt az autók tankolásától a számítógépek karbantartásáig mindenben segítettem, amiben tudtam. Az első, a végzettségemhez kapcsolódó munkaköröm falugazdász lett volna Szekszárdon, de a kezdés után egy héttel egy autóipari cégnél helyezkedtem el. Az Advaltech Hungary Kft. műanyag fröccsöntő üzemében vagyok termeléstervező. Végül tehát nem kifejezetten a szakmámban helyezkedtem el. Korábban nem volt autóipari tapasztalatom, ezt a cégnél szereztem meg. Ha most visszapörgethetném az elmúlt éveket, akkor logisztika szakirányon végeznék. Az SAP elsajátítása azonban mindenképpen segített a jelenlegi munkámban is, és a főiskolán szerzett látásmód, az itt megismert szemléletmód tesz képessé arra, hogy komplexebben látom a feladataimat.

A közösségi oldalakon az derül ki, hogy egészen más vállalkozása is van. Mesélne erről?

Körülbelül négy éve regisztráltam az Instagramra, és mindenféle tartalmakat töltöttem fel, amelyek az egészséges életmóddal, a sporttal kapcsolatosak. Észrevettem, hogy az ételek iránt nagyobb az érdeklődés, és ettől kezdve jobban figyeltem a tálalásra, a díszítésre, az ételek komponálására. Már a középiskolában komolyabban sportoltam, és a főiskolán, mivel kollégista voltam, meg kellett tanulnom főzni. Azóta a főzés a hobbimmá vált, sőt több is annál, noha kezdetben a kényszer szülte. Így természetesen olcsóbb is volt, de az egészséges életmódhoz nagyobb odafigyelésre is szükség van, nem mindegy, mit eszik egy sportoló. Ahogy telt az idő, egyre jobban figyeltem a posztjaimra, és az elmúlt két évben egyre több követőm lett, idővel cégek is megkerestek együttműködési szándékkal. Jelenleg két cégnél vagyok blogger, az egyik egy táplálékkiegészítőket forgalmazó cég, a Peak Hungary, a másik egy ételintoleranciával élők számára egészséges élelmiszereket forgalmazó cég, az Eden Premium. Azóta gasztrobloggernek mondhatom magam: a cégek által kapott termékeket próbálom ki, recepteket találok ki hozzájuk, és ezeket közösségi felületeken publikálom, illetve a cégek oldalaira is kikerülnek. Azóta is aktívan sportolok, súlyzós edzést folytatok, és nagy hangsúlyt helyezek a táplálkozásra, így a hobbim és a munkám szorosan összefügg.

Mi jelenti a legnagyobb örömet a blogolásban?

Hihetetlen mértékben kikapcsol ennek a munkának minden részlete, de az édességkészítés nyújtja a legnagyobb élvezetet számomra. Ebben látom a legtöbb lehetőséget ahhoz, hogy kibontakozzon a kreativitásom nem csak a dekorálás, hanem a receptek összeállítása terén is, hiszen itt részben ’minden menetes’ termékekről van szó. Tej-, tojás-, szója-, cukormentes és vegán. Olyan lisztkeverékekkel dolgozom, amelyek ráadásul gluténmentesek is , és nyomokban sem tartalmaznak kukoricát és rizst. Helyette kölest, rostkeverékeket, kókuszt, hajdinát, útifűmagot, bambuszrostot kevernek bele. Ezek az anyagok nyilván egészen máshogyan viselkednek, a recept összeállítása maga is kreatív feladat. A kókuszliszttel például kifejezetten nehéz bánni, de van egy kókuszlisztes paleopitém, amelyik cukormentes étcsokoládé öntettel van leöntve, és ahol a tojások mennyisége teszi, hogy piskótaállagú tésztája lesz. A rostkeverékek is sokat javítanak a tészták minőségén, így a szokásos tésztákhoz egészen hasonló állagot tudunk létrehozni. Mindenesetre, ha annak idején a Tomorin valaki azt mondta volna, hogy sütéssel fogok foglalkozni, nem hittem volna el.

Nagyon komplex egy gasztroblogger munkája. Milyen részfeladat tűnik a legnagyobb kihívásnak?

Minden szempontból maximalista vagyok. A sportolásban is mindig jobb szeretnék lenni. A receptnek, az ételnek, a fotónak tökéletesnek kell lennie. Ehhez természetesen a szöveg is hozzájárul, erre is nagy figyelmet fordítok. A fotózást kezdetben a telefonommal kezdtem, de tavaly vettünk egy profi fényképezőgépet, és hozzá stúdiófelszerelést. A fotózás ezáltal szintén a hobbimmá vált.

Egy fárasztó nap után a céges munkát követően még nekiáll a konyhában tevékenykedni?

Délután többnyire négykor végzek a cégnél, utána rögtön edzeni szoktam, és hetente háromszor esténként még sütök is. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy hetente háromszor készül internetes tartalom, de ennél persze sokkal aktívabb vagyok a konyhában. Napi szinten főzök. A barátnőm örül annak, hogy a konyhában kiveszem a részem a feladatokból. A kreatív konyhai munkába azonban nem igazán engedem, hogy mások, akár a családom tagjai beleszóljanak.

https://www.instagram.com/p.s.gabi/

https://www.facebook.com/pgskitchen0/

 

Készítette: Csanádi-Bognár Szilvia

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.