2024.05.26.

Sporttal a diplomáig

 

INTERJÚ RÓNAI TAMÁS VÉGZETT HALLGATÓNKKAL

Rónai Tamás idén végzett a Tomori Pál Főiskolán Nemzetközi Gazdaság alapszakon. Tanulmányait már a középiskolában a Tomoris közösségben kezdte, a Tomori Pál Magyar-Angol két tanítási nyelvű Technikum, akkor még szakgimnázium diákjaként, és közben keményen sportolt, kajakozott, versenyekre járt, kiváló eredményeket ért el.

 

Tudom, kommersz kérdés, de azt hiszem, azoknak, akik nem versenyeznek, épp azért jut eszébe, akik meg hasonló intenzitással élik a gimnazista éveket, azoknak azért fontos. Hogyan tudta összeegyeztetni a versenysportot a tanulással?

9 éves korom óta kajakozom versenyszerűen. Minden korosztályban nagyon eredményes voltam, indultam ifjúsági Európa Bajnokságon, ha jól emlékszem, a különböző korosztályokban 10-szer voltam magyar bajnok. Az Olimpiai Reménységek Versenyén is indultam 2012 és 14 között. 2012-ben 200m-en harmadik lettem, 2013-ban Csehországban párosban 500m-en és 200m-en is elsők lettünk, 2014-ben Szlovákiában három számban indultam, kajak egyesben 200m-en második lettem, párosban 200m-en elsők lettünk, négyesben 200m-en másodikok. Valóban rengeteg munka van az ilyen eredmények mögött. Gyerekkoromban iskolaidőben hétfőtől szombatig naponta edzettünk, középiskolában már reggeli edzések is voltak, és délután is, nyáron napi két edzés, kivéve hétvégén. A szabadidőmet szinte teljesen kitöltötte a sport.

A középiskolában nagyon jóban voltam mindenkivel, a tanároktól rengeteg segítséget kaptam. Nagyon hálás vagyok Jákli Gyulának, aki sokat segített abban, hogy eljuthassak az iskola mellett az edzőtáborokba, a versenyekre. A segítsége nélkül valószínűleg nem tudtam volna összehangolni a kettőt.

 

Miért döntött úgy, hogy végül a versenyzést abbahagyja?

Az ifjúsági korosztály után egyesületet váltottam, az UTE-ban kajakoztam tovább, de úgy éreztem, a 23-as korosztályban már nem voltam olyan eredményes. Nem volt egyszerű elengedni. A főiskola első évében naponta 2 edzésem volt, ki akartam próbálni, hogy ha mindent beleadok, akkor mennyire megy. Gyerekkoromban nem éreztem, hogy túl sok, de a 20-as éveim elején már vágytam a több szabadidőre, és szerettem volna elkezdeni dolgozni. Azóta is követem persze a versenyeket, az olimpiai futamokat is nézni fogom. Kopasz Bálinttal párosban eveztünk korábban, neki nagyon fogok szurkolni.

 

 

 

Mennyire alapozták meg a középiskolai gazdasági tanulmányok a felsőfokú képzést?

A mikro-, és makroökonómia, a statisztika és a pénzügytan mind olyan tárgyak voltak, amelyeket a középiskola nagyon jól megalapozott, voltak tanárok is, akikkel a gimnáziumban is találkoztam, és a főiskolán is tanítottak, ez természetesen sokat segített. A középiskolában a sport volt az elsőszámú dolog az életemben, akkor még nem tudtam, hogy a főiskolán szeretném folytatni, de végül úgy láttam, hogy a TPF mindenképpen jó döntés, hiszen már otthonosan mozgok itt, ismernek, és a sportot is tudom folytatni.

 

Ha jól tudom, a tanulás mellet elkezdett dolgozni is. Ez kapcsolódik a sporthoz?

A főiskola alatt inkább alkalmi munkákat vállaltam. Először egy zenekar mellett voltam technikai segítő, akkor már nem volt első helyen a sport. Idén egy táplálékkiegészítőket árusító üzletben dolgoztam. Az élsportolók a táplálékkiegészítőkre is figyelnek, a vitaminokra, az ásványi anyagokra, a táplálkozás maga is tudja növelni az ember teljesítményét, ezért mindez ismerős volt számomra. Télen a kajakosok főként futással, úszással, kondicionálással edzenek, ezt most sem hagytam abba, bár idén a szakdolgozatírásra figyeltem elsősorban, a sport szeretete azt hiszem, már mindig megmarad.

 

Miről írta a szakdolgozatát?

Az USA és Kína közötti gazdasági párharc volt a témám, ennek a folyamatát és a lehetséges kimenetét vizsgáltam. A világgazdaság mindig is érdekelt, szívesen foglalkoztam vele. Egy felmérést készítettem, érdekelt, hogy az emberek hallottak-e erről a kereskedelmi háborúról, és megkérdeztem, hogy ez hogyan befolyásolja a fogyasztói szokásaikat. Magyar és amerikai állampolgároknak küldtem el a kérdőívet, és a magyarok többsége elsősorban a termék minőségére szavazott, nem figyelnek annyira a gyártási helyre. Az amerikaiak ezzel szemben az amerikai termékeket választják.

Érdekelt az is, milyen új intézkedések várhatóak. A Kína-ellenesség Amerikában republikánus és demokrata oldalon egyaránt megfigyelhető, mindkét párt úgy gondolja, hogy meg kell állítani Kínát, és Biden úgy tűnik ugyanúgy, mint Trump a korlátozásokra hajlik. Talán tárgyalóképesebb, ezért valamilyen enyhítés azért talán várható. Kérdeztem az is a kérdőívben hogy globálisan ez milyen hatást válthat ki? A globális ellátási láncokba ugyanis beférkőzik ez az ellentét. A kereskedelmi háború miatt sok beszállítónál akadozott az ellátás, és volt, ahol le is állt bizonyos termékek, alkatrészek szállítása, tehát ezt mindenki megérzi. Úgy tűnik, közvetlenül nem hat Magyarországra, a verseny első sorban a két szupernagyhatalom között zajlik, ha azonban ez a konfliktus tovább mélyül, akkor az egész világgazdaság – beleértve Magyarországot is -, mint nyitott és exportvezérelt gazdaság – meg fogja érezni. A konfliktus hatásaként már lassulás érzékelhető a világgazdaság növekedésében, és ez az exportnövekedés visszaesésén keresztül Magyarországra is begyűrűzött.

Kína egyre több országban épít cégeket, ez Magyarországra is igaz, de a kérdőívet kitöltők válaszai alapján úgy tűnik, hogy az emberek számára a gazdaságot befolyásoló külföldi tényező nem olyan fontos. A kis országoknak van döntési jogköre a nagyhatalmú gazdasági tényezők beengedése felől. A Belgrád-Budapest vasút kiépítése egy új Selyemutat jelent manapság, ami ismét a kínai áru akadálytalan szállítását célozza meg.

 

Milyen tervek körvonalazódnak a jövőre nézve?

Még nem teljesen kialakult. Mindenképpen a közgazdaság, a marketing vagy a bankszektor területén szeretnék dolgozni, de saját vállalkozáson is gondolkodom. Foglalkozom számítógép-alkatrészekkel és szereléssel is az utóbbi időben, ezek forgalmazása is a tervek között szerepel. Szeretném magam továbbképezni, akár az edzői végzettség is szóba jöhet.

 

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.