2024.04.26.
Tomori világCampusFenntarthatóság, válság: párbeszéd

Fenntarthatóság, válság: párbeszéd

 

Megjósolható-e, hogy merre tart a világ? Mi lesz a kimenetele mindannak, ami jelenleg még csak mozgásban van, és jószerivel átláthatatlan? A válasz persze egyszerű: jósolni csak megközelítő pontossággal lehet. Az a sok változás azonban, ami az utóbbi években mindannyiunk életét befolyásolta, arra ösztönöz mindenkit, hogy megpróbálja átlátni mindazt, ami egyelőre kiszámíthatatlannak, bonyolultnak és szokatlannak tűnik. Az elmúlt tanév Magyar Tudomány Ünnepére tervezett konferenciája a válsággal, a válságok természetével foglalkozott, és bár az idei MTÜ konferencia meghirdetett témája a fenntarthatóság volt, lényegében a tavaly megkezdett válságokról szóló eszmecsere folytatódott.

 

 

Hagyományainknak megfelelően ebben az évben is novemberben rendezte a főiskola azt a nagy rendezvényét, amelyre minden oktató kollégát és az intézménnyel együttműködő partnerintézmények kutatóit vártuk. Az esemény A FENNTARTHATÓSÁG ISMERT ÉS KEVÉSBÉ ISMERT ASPEKTUSAI címmel idén négy szekcióban zajlott. A gazdasági témák között több előadás érintette a válság és a fenntarthatóság kérdését mind történeti, mind a jelenkort értelmező kontextusban. Szó esett a világpolitika hatalmi átrendeződéséről, a gazdasági bűnözés digitális térben elkövetett formáiról, az árufuvarozás kihívásairól és a logisztika oktatásának problémáiról, a munkahelyi teljesítmény mérésének kérdéseiről, a vállalkozói aktivitás kognitív összetevőiről és az egyházfinanszírozás múltjáról. Előadást hallgathattunk a világ értelmezését befolyásoló attitűdökről, a jelenkort jellemző filozófiai gondolkodásról, illetve arról is, hogy mindezt vajon tudja-e befolyásolni a társadalmi kérdések irányában elkötelezett művészet. Végül, mintegy ajándékképpen, a 20. század eleji művészregény női művész figuráiról, valamint a Balaton-környéki kockaházak típusáról és átalakítási módjairól hallhattunk beszámolókat.

 

Ezúton is köszönjük minden előadónak az inspiráló gondolatokat, minden kérdezőnek és felszólalónak, hogy valódi párbeszéd, sőt vita indult egy-egy elhangzott felvetés nyomán, a hallgatóságnak pedig, hogy részvételével tiszteletét és támogatását fejezte ki az előadók és az intézmény felé. Minden ilyen alkalom lehetőséget ad arra, hogy erősödjön a Tomori Pál Főiskola közössége, a kollegiális, baráti és hallgatói összetartás, különösen most, amikor előbb a pandémia, aztán az energiaárak emelkedése akadályozza, hogy a közösségi élet a megszokott formákban működjön. Kérjük, figyeljék azokat a meghirdetett programokat, amelyek hasonló találkozásokra adnak lehetőséget, mert ahogy a konferencián kialakult beszélgetések is mutatták, megtérül az erre fordított idő.

Megosztás

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.