2024.04.25.
Tomori világGasztronómiaRakott krumpli háromszor

Rakott krumpli háromszor

 

A retorika kurzusok fő célja a nyelvi kifejezőkészség és magabiztosság gyakorlása. Ennek érdekében a résztvevők időnként szokatlan feladatokat oldanak meg, a hangulat oldott, és a nevetés sem marad el. A tavaszi retorika szemináriumon nem főztünk ugyan, de recepteket írtunk – különböző hangvételben és stílusban. A hangnemek változatossága az alaprecept variálásához, és valóban elkészíthető ötletekhez vezetett. Ha van kedvük, akár ki is próbálhatják!

 

Győri Beáta

Divatos Séf: Vegán rakott krumpli (női magazin)

 

A hétvégi barátnős, beszélgetős vacsora nem megszokott, de meglepően finom egytálétele lehet a rakott krumpli, amelynek hagyományos összetevői a krumpli, kolbász, tojás és tejföl. A krumplin kívül bármelyik összetevő el is hagyható, illetve a recept nagyon könnyen alakítható úgy, hogy az bármilyen diétába beilleszthető legyen, amely a krumpli fogyasztását megengedi.

A vegán rakott krumpli elkészítése kicsit időigényes, de nagyon egyszerű.

Hozzávalók 4 személyre:

 

50 dkg főzni való krumpli

25 dkg paradicsom

15 dkg szeletelt vegán „sajt”

2 dl vegaföl

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

4-5 ek. kókuszolaj

fűszerek: só, bors, bazsalikom, ízlés szerint rozmaring vagy szurokfű

A krumplit megfőzzük és vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, megszárítjuk, és a krumplival azonos vastagságú karikákra vágjuk. A hagymát megfonnyasztjuk, majd a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával összekeverjük, végül a krumplit beleforgatjuk. Egy kiolajozott tűzálló tálban a fűszerezett burgonyát, a paradicsomot és a vegán sajtot kissé egymásra csúsztatva kirakjuk, megszórjuk a maradék fűszerekkel, meglocsoljuk a maradék olajjal, és ráöntjük a vegafölt. (Ha a vegaföl nagyon sűrű, növényi tejszínnel vagy tejjel tetszés szerint hígítható.)

Előmelegített sütőben 180-200 °C-on, 30-35 perc alatt pirulásig sütjük, majd a sütőtálban tálaljuk. A sütési idő lejárta előtt 10 perccel vegán reszelt „sajttal” vagy zsemlemorzsával megszórhatjuk.

Salatával, limonádéval, vagy akár egy pohár finom fehér borral kínálva olyan tartalmas és hangulatos vacsora készíthető, hogy a vacsorameghívást érdemes a korai esti órákra tervezni, mert az éjszakába nyúló beszélgetés így is garantált lesz. ☺♥

 

 

Babarik Mária

Szívvel-szeretettel rakottkrumpli (gyermekeknek szóló lap)

 

Gyakran gondolkoznak azon a nagyobb gyerekek, hogy mivel lephetnék meg az édesanyákat. A saját-készítésű étel szívből jövő ajándék, mely kitűnő választás lehet bárki számára. Ha magabiztosabb vagy, akár egyedül is kipróbálhatod, ha bizonytalanabbnak érzed magad, kérj bátran nagyobb testvéredtől, vagy ha otthonosan mozog a konyhában, akár apukádtól segítséget. Ilyen varázsrecept a rakottkrumpli szívvel-lélekkel.

 

Fotó: Peter Schad, forrás: Unplash

Először hámozd meg a krumplit, majd mosd meg jó alaposan, utána karikázd fel és tedd egy tepsibe! Majd karikázd fel a kolbászt is az előző módon! Közben tegyél fel egy kislábasba vizet és készíts főtt tojást, de vigyázz nehogy leforrázd magad! Amikor a tojás megfőtt óvatosan pucold meg és a tojásszeletelővel szeleteld fel! A krumplit, a kolbászt, a tojást szépen rakosgasd rétegenként, a tetejére kanalazz tejfölt, majd ezt a kört még egyszer játszd végig! Nem baj ha több tejfölt raksz annál zamatosabb íze lesz? A legtetejére locsold a maradék tejföld és rakosgass rá apróra vágott szalonnát. Majd takard le alufóliával és körülbelül 60 perc alatt 200 fokon, süsd meg, de figyelj rá nehogy megégjen. Mielőtt teljesen elkészülne, vedd ki óvatosan és reszelj a tetejére szívalakban sajtot, és már kész is a csodás ebéd, aminek biztos bármelyik édesanya örülni fog! ?

 

Kerekes Henrietta

Fitnesz rakottas (életmód magazin)

Kedves olvasók! Egy fitnesz rakott krumpli receptet fogok megosztani veletek, bizonyára sokan vagytok velem egy cipőben, és imádjátok a nehezebb, magyaros ételeket. Most azonban megpróbáltam egy olyan rakott krumpli receptet összeállítani, ami kicsit könnyedebb. Ez egy alternatíva lehet számotokra, diétaba is beilleszthető, és nem kell lemondanotok kedvenc ételetek ízéről sem, mivel a kalóriadús hozzávalókat helyettesítjük egészségesebb hozzávalókkal.

 

fotó: Rajesh Kavasseri, forrás: Unplash

Hozzávalók:

20 dkg édesburgonya

1 kis fej vöröshagyma,

ízlés szerint csirkemellsonka vagy már megsütött csirkemell

2 db tojás

2 ek kókuszolaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 kis doboz kaukázusi kefir

20 g zsírszegény sajt

 

 

Az édesburgonyat megmossuk, majd héjával együtt megfőzzük kb. 15 percig, ha kész, hagyjuk kihűlni. Ezidő alatt a tojásokat is megfőzzük, megtisztítjuk a burgonyát. Egy serpenyőben kókuszzsíron megdinszteljük a kockára/karikára vágott hagymát. Kis pirítás után hozzáadjuk a csirkesonkát vagy elősütött csirkemellet. Közben felkarikázzuk a tojást és a burgonyát. Takarékra tesszük a lángot, s először a krumplit, majd a tojást is beleszórjuk a serpenyőbe, ízesítjük sóval, borssal. Összeforgatjuk. Ráöntjük a kaukázusi kefirt, reszelünk rá sajtot. Elzárjuk a gázt, fedővel 1-2 percig letakarhatjuk, hogy a sajt kicsit megolvadjon.

Mindenképpen megéri kipróbálni, nekem személyes kedvencem.

 

A kiemelt kép fotósa: Franco Antonio Giovanella, forrás: Unplash

 

Megosztás

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.