2024.04.26.
Tomori világBlogShopping must go on

Shopping must go on

1957 nyarán New Jersey állam Fort Lee nevű kisvárosában egy pszichológiai kísérlet zajlott. A mozikban a filmek vetítése alatt a kutatók úgy nevezett tudatküszöb alatti reklámokat illesztettek a képkockák közé. A rejtett „Egyél pattogatott kukoricát!”, „Igyál Coca-Colát!”felszólítások eredményeként az ital-és a kukoricafogyasztás jelentősen megnövekedett a filmszínházakban. Ez a 63 évvel ezelőtti kísérlet csak egy kis szeletét reprezentálja a reklámok hatékonyságának. (A témában az érdeklődőknek ajánlom az amerikai AMC csatorna 2007-2015 között forgatott Mad Men- Reklámőrültek című 92 epizódból álló, többszörös Golden Globe-díjas sorozatát.)
Mi –akik fogyasztói társadalomban élünk- megszoktuk, hogy lépten-nyomon reklámokba, hirdetésekbe ütközünk, amik arra ösztönöznek, hogy vásároljunk, akár számunkra teljes mértékben szükségtelen termékeket is. A digitális marketing vagy más néven webmarketing térhódításával már ki sem kell mozdulnunk az utcára ahhoz, hogy a cégek elérjenek minket, beengedjük őket az otthonunkba. A különböző keresőoptimalizáló eljárások segítségével a vállalatok már az online keresőszavaink által képesek hirdetéseket generálni a közösségi médiás vagy az email fiókunkban. A reklámok a mindennapjaink részévé váltak. Csakhogy jelenleg a koronavírus által kiváltott veszélyhelyzetben nem a normál hétköznapjainkat éljük. Az elmúlt hat hétben a kommunikációnkba olyan szavak épültek be, mint pandémia, karantén, socialdistancing, moratórium, genom, vakcina… Az emberek egy olyan ismeretlen élethelyzetbe kerültek, ami megkívánja a hirtelen alkalmazkodást és amihez nem áll rendelkezésre kidolgozott megküzdési stratégia. A megszokott életritmus, az átlagossá vált teendők, a munkanapok már nem olyanok, mint másfél hónappal ezelőtt. Egy valami viszont nem változott: továbbra is tele vannak hirdetéssel a kapcsolattartás elősegítésére szolgáló applikációim, a levelező rendszerem, a hírportál, amit naponta többször felkeresek, valamint a postaládám. Kíváncsiságból bekapcsoltam a televíziót. Megállapíthattam, hogy a reklámidők–természetesen- továbbra is kitöltésre kerülnek. Vasárnap éjjel egy 180 másodperces reklámblokkba, hét darab termék bemutatására került sor. Miközben hetente megközelítőleg 11000 fővel nő az állástalan magyarok száma, az egyik áruházlánc úgy gondolta, hogy egy masszázsmedence szezonális kiemelése mindössze 149990 Ft-ért, megfelelő marketing lépés.
Jelen helyzetben a legnagyobb feladatunk szembe nézni azzal a félelemmel, hogy elveszítjük az egészségünket, egy szerettünket, a munkánkat, a megélhetésünket. A legfőbb vágyunk, hogy visszaszerezzük a biztonságot, amitől egy mikroszkóp alatt látható ellenség megfosztott bennünket. És itt jön a disszonancia: a vírussal kapcsolatos hírek mellett-között ott vannak a jól elhelyezett reklámok, amik azt hirdetik: Vásárolj tovább! És mi megtesszük… Úgy látszik, hogy egy világjárvány sem tudja megállítani a fogyasztást, ami ugyanúgy dübörög tovább, minthasemmi sem történt volna… Shopping must go on.

 

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.