2024.02.25.
Tomori világÖnismeretVilágvége ̶ vagy valami más?

Világvége ̶ vagy valami más?

Ami most következik, egy lehetséges nézőpont. Emellett végtelen számú más nézőpont létezik, mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt…

Már régen elkezdődött. Sokan 2012-höz kötik, mert akkorra mondták a különféle próféciák. Valószínűleg már annál is korábban beindult a folyamat, ami napjainkra mindenki számára határozottan érzékelhetővé vált. Látványosan és egyre sebesebben bomlik szét a regnáló rendszer mindenhol a világon. Persze vannak helyek, ahol még csak búvópatakként zajlik a változás és vannak helyek, ahol már markánsan. Van a környezetünkben, aki nem tud az energiaválságnak nevezett jelenségről, a gazdaság változásairól, a háborúról, a természeti katasztrófákról? Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy szükségszerű, éppen ezért megállíthatatlan folyamat. Rengetegen rengeteg módon próbálják akadályozni, lassítani, vagy legalább lavírozni benne. Zseniálisabbnál bénább magyarázatok és megoldási ötletek tömkelege lát napvilágot folyamatosan. Az úgynevezett „rend” hívei (vagy inkább haszonélvezői) mindent bevetnek, hogy megőrizhessék a hasznukat, ami többnyire hatalom és pénz, illetve birtoklás formájában nyer értelmet a számukra. A ’mindent bevetnek’ alatt valóban mindent lehet érteni, tessék csak körülnézni. Az összefogásra ösztönzéstől, a valódi összefogáson, az intézményesített átveréseken, a nyílt rabigába taszításon át, a fegyveres agresszióig, valóban széles a paletta. A következmények beláthatatlanok, éppen ezért kellően félelmet keltő a helyzet, amit sokan igyekeznek maximálisan kihasználni és a saját javukra fordítani. Azt hiszik, azzal, amit magukénak tudnak, őket nem érinti a változás. Ideig óráig biztosan így is tűnik majd. Hogy meddig? Ki tudja? A változás gyorsulni látszik, mégis igen nehéz lenne megjósolni.

 

fotó: Marek Piwniczki, forrás: Unplash

Mi köze van mindennek az önismerethez? Nagyon is sok. Egy ilyen helyzet számos választásra késztet. Az egyik ilyen választás arról szól, mit tudok kezdeni ezzel az egésszel, mire ösztönöz engem? Választhatom, hogy ragaszkodom a megszokotthoz, a kényelmeshez. Ugyanígy választhatom az ismeretlent. Ebben az a nehéz, hogy nem tudjuk, mi fog történni, hova vezet mindez, még ha sokan látni vélik is a jövőt. Ösztönözhet a helyzet arra, hogy megvizsgáljam, bennem mi mindent mozdít, vagy indít meg, és vajon mit tudok kezdeni ezekkel a dolgokkal. A korábbi írásokban több minden felmerült, ami érzésként, szokásként, vagy gondolatként befolyásolhat minket, és amik valójában egy-egy csapdát jelentenek számunkra. A mostani időszakban irdatlan mennyiségű impulzus ér bennünket. Igyekszik csapdában tartani, vagy visszajuttatni a csapdáinkba és újakat állít. Mert amíg a csapdában vergődünk, nem tudunk igazán másra figyelni, csak arra, hogy milyen ott lenni, és hogyan tudnánk kimászni belőle. Nagyon ébernek kell lenni, ha nem akarunk újra ugyanoda kerülni, ahonnan egyszer már kimásztunk. Választásnak tekinthető az is, ahogyan ahhoz viszonyulunk, ami jelenleg körülvesz bennünket. Láthatjuk szörnyű sorsunkként, de láthatjuk egy izgalmas, lehetőségekkel teli időszakként is. A lehetőség számtalan dolgot jelenthet. Azoknak, akik szeretnek a zavarosban halászni, a nyerészkedést; másoknak az új módon való működés mikéntjének felfedezését, és e kettő között megszámlálhatatlan válaszreakciót. Az is választás lehet, hogy elszenvedjük ezt az egészet, de megpróbálunk olyan módon részt venni benne, amitől elviselhetővé válik. Azok számára, akik a lehetőséget látják benne kiváló alkalmat jelenthet az önismeretünk bővítésére. Amíg a változás zajlik, olyan dolgokat tudhatunk meg magunkról, amelyekre esélyünk sincs, amikor a „rendes kerékvágásban” mennek a dolgok. Véget ért a rendes kerékvágás, már csak rendetlen van, viszont csak a rendetlen fog kimozdítani, vinni valamerre –  ha hagyod. Ez utóbbi pedig nem azt jelenti, hogy ész nélkül sodródsz, hanem azt, hogy tudatosan választasz a lehetőségek közül. Félelmetesen hangzik? Biztosan van, akinek igen. A félelem – ahogy korábbi írásokban volt már róla szó – rád telepszik, és onnantól mindent irányít. A bártorság is egy választható opció, amihez szerencsés esetben társul, hogy a választásaid egyre tudatosabbá válnak. A tudatosság tehát kulcstényező, és az önismereted elmélyítésén át vezet hozzá az út. Az, hogy a jelen helyzetet világvégének látod, vagy valami másnak, csak tőled függ. A magam részéről izgatottan várom, merre tovább, és üdvözlöm az elénk táruló lehetőségeket.

 

fotó: Ylona María Rybka, forrás: Unplash

 

Ahogy kezdtem: ez egy nézőpont. Lehet vele vitatkozni, vagy egyetérteni, mindez nem fontos. A lényeg, hogy mi a te nézőpontod, kedves Olvasó? Mennyire hagyod, hogy mások nézőpontjai – legyenek azok valódiak vagy manipulációk – befolyásoljanak. Mennyire szeretnél továbbra is másoktól függeni, vagy inkább választod a függetlenséget azzal, hogy megtalálod a saját válaszaidat az önismereted és a tudatosságod révén. Ez is egy válaszható lehetőség. Tudd, hogy túl sokáig nem halogathatod a döntést, mert van egy pont, ami után már nem látszik több alternatíva. Ami marad, azzal kell beérned. Megvárod?

A kiemelt kép fotósa: Victor He, forrás: Unplash

Megosztás

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.