2024.04.19.
Tomori világCampusŐsszel ismét felvételt hirdet a Polányi Károly Szakkollégium

Ősszel ismét felvételt hirdet a Polányi Károly Szakkollégium

 

Talán a részben online zajló tanítás, talán a Covid alatt kis számban rendezett közösségi programok miatt, kevesen tudják, hogy az elmúlt tanévben újult erőkkel kezdődött meg a munka a Polányi Károly Szakkollégiumban. A kollégiumi tagságot jó tanulmányi eredménnyel és némi elszántsággal megszerző hallgatók külön nekik szóló előadásokat látogattak, filmklubbot tartottak, író-olvasó találkozón vettek részt, és saját kutatásokat indítottak. De mit is jelent a szakkollégium, és mit jelent szakkollégistának lenni?

 

A felvételi ilyen vidáman zajlott

 

Először is nem jelent egyet azzal, hogy valaki a Tomori Pál Főiskola kollégiumában lakik, bár ezt nem is zárja ki. A szakkollégisták csapata többnyire bejáró hallgatókból áll, gazdászokból, bölcsészekből és nemzetközi kapcsolatok szakon tanulókból egyaránt, olyan diákokból, akik a főiskolán töltött éveik alatt a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból. Szeretnék a tanulmányi eredményeiket végig kiválóan végezni, és emellett bevállalnak más olyan programokat, amelyekkel későbbi szakmai pályájuk sikerét készítik elő. Ez azt jelenti, hogy belső tanulmányi programban vesznek részt, külön számukra szervezett kutatásmódszertani, retorikai vagy önismereti programokat látogathatnak, válogathatnak olyan főiskolai órák közül, amelyek eredtileg nem a szakjuk számára vannak meghirdetve, és mindezekért extra krediteket gyűjtenek.

 

A szakkollégista hallgatók választott mentortanáraik segítségével saját kutatást indíthatnak, melynek eredményeit időről időre, szervezett keretek között megosztják egymással, így egymást is ösztönzik. Kutatásaikkal aztán nevezhetnek különböző pályázatokon és versenyeken, például a nagy hagyományokkal rendelkező Tudományos Diákkör főiskolai, illetve országos konferenciáin. Szakkollégistának lenni tehát annyit tesz, egy jól szervezett és erős csapathoz tartozol, akik folyton próbára teszik a vitakészségüket, a kritikai érzéküket és a kreativitásukat. A tagság mindenképpen kivételezett helyzetet jelent, szakmai támogatást, diákközösséget és a szakkollégiumi mozgalom országos elimertsége révén egy olyan tapasztalatot, amit az önéletrajzodba is bejegyezhetsz.

 

 

A Polányi Károly Szakkollégium a 2022/23-as tanév elején is rendez felvételit. Ha felkeltettük az érdeklődésed, figyeld év elején a Tanulmányi Osztály leveleit, a Facebook-híreket és a Tomori Világ híreit, a felvételi jelentkezés határidejét és feltételeit ezeken a felületeken találod majd!

Az elmúlt év előadásai közül Lattmann Tamás eszmefuttatása az orosz-ukrán konfliktusról videó formában is visszanézhető itt.

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.