2024.04.25.
Tomori világÖnismeretKezedbe adok egy kulcsot, ami számos ajtót nyithat

Kezedbe adok egy kulcsot, ami számos ajtót nyithat

 

Eddig leginkább azokról a csapdákról esett szó, amelyek – ha belesünk – bevisznek minket az erdőbe. Klassz kis képzavar, de talán szemlélteti, miről volt szó. Ezúttal szeretnék átnyújtani valamit, ami többek között abban is segít, hogyan kerüljük el a csapdákat, bár ez némiképp ostobaság, mert úgy tapasztalom, hogy amelyikbe bele kell esnünk, attól nem ment meg semmi. Amiben mégis segíthet ez a valami, az a csapda megélésének módja. A csapdába kerülést nagy szenvedésként is felfoghatjuk és lehetőségként is, amiből tanulhatunk, ami által többek lehetünk.

Amit adni szeretnék, az egyetlen rövid, kijelentő mondat. Azért teszek a végére mégis felkiáltó jelet, mert szeretném felhívni a figyelmet arra, milyen fontos eszközről van szó.

 

És akkor íme:                                      Számodra minden tőled függ!

 

Ennyi. Ennél nem kell több, itt be is fejezhetném az írást. Amiért mégsem teszem, az azért van, mert szeretném megmutatni, mennyire értékes ez a mondat.

Valójában ez egy kulcs. Kulcs önmagadhoz és kulcs a világhoz. Az eddig megjelent írásaimban megfogalmazottak valamennyire ebből is táplálkoznak. Érdekes kísérlet lehet átgondolni, mit is jelent számodra ez a mondat jelenleg és ezután újra elolvasni a korábbi bejegyzéseket. Nem lepődnék meg, ha másként hatna rád, vagy más tartalmat értenél ki belőlük. És ez időről időre számtalanszor ismételhető bármilyen olvasmánnyal.

Joggal kérdezhetnéd, ha ilyen természetű ez a mondat, akkor minek írni róla, mi értelme van magyarázni? Magyarázni nincsen értelme, mert ez az a dolog, amit mindenkinek magának kell felfedeznie önmaga számára. Mindenkire másként hat, mindenki más utat fog bejárni, ha foglalkozik vele, illetve általa valójában önmagával. Azért írok róla, mert szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy foglalkozzon vele, hogy fedezze fel a rétegeit, mert rengeteget ad ez a foglalatosság.

 

Fotó: Denise Jones, forrás: Unplash

 

Jómagam már nagyjából húsz éve boncolgatom. Először magától értetődőnek tűnt, hiszen egyszerű, világos és egyértelmű. Nos, rá kellett jönnöm, hogy bár valóban egyszerű és világos, de koránt sem egyértelmű. Legalábbis abban az értelemben, hogy rengeteg jelentése lehetséges attól függően, hogy az aktuális tudatosságszintünkön mit mutat meg magából. Az a tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy minél több rétegét sikerül felfedezni, annál újabbak jönnek elő annak függvényében, hogy az önismeretben hol tartunk.

A szocializáció kapcsán már szó volt arról, hogy életünk végéig változunk. Nemcsak a sejtjeink változnak, hanem a gondolkodásunk, a világról alkotott képünk, a tudatosságunk is. Attól függően, miben látunk fantáziát, alakulni fog a látásmódunk, ahogy észleljük a körülöttünk lévő embereket, környezetet, történéseket, a világot. Ebben a változásban igazán kiváló szamárvezető lehet ez a mondat. Segít például abban, hogy egyre többféle nézőpontból legyünk képesek megvizsgálni a minket érő impulzusokat.

Minél több nézőpontból leszünk képesek ránézni ugyanarra, annál jobban tágul számunkra a lehetőségek sora, ahogyan viszonyulhatunk hozzájuk. Minél több viszonyulási lehetőségből választhatunk, annál inkább felfedezhetjük, hogy valójában nincsen egyetlen helyes megközelítési mód, mert mindegyiket áthatja a szemlélő pillanatnyi állapota, megértési képessége. Ez csupán egyetlen összefüggés. Nagyon izgalmas újakat felfedezni, és az is, hogy valószínűleg nincs vége a lehetőségeknek. Az élet végtelen arcát mutatja és csak rajtunk múlik, melyikre figyelünk fel. Amit épp meglátunk, az egy a végtelenből. Ahányan vagyunk, annyi arcot vélhetünk felfedezni, de emellett megszámlálhatatlan másik is lehetséges.

Eleinte kifejezetten bosszantott ez a mondat, mert rájöttem, hogy nem egyetlen dologra világít rá, hanem számtalanra és ez zavarta az egyszerű világomat. Közben pedig egyfolytában piszkált, hogy foglalkozzam vele. Az évek során aztán időről időre megmutatott egy-egy újabb réteget. Ma már kifejezetten üdítő élmény, amikor újabb jelentés bontakozik ki számomra. Hálás vagyok érte annak, akitől eredetileg hallottam.

A kezedbe adom ezt a kulcsot kedves Olvasó, amivel sok-sok, az önmegismeréshez nyíló ajtót kinyithatsz, ha szeretnéd. Nem tudhatom, mennyire sikerült kedvet keltenem ehhez a játékhoz, de ha csak egy valaki belevág, már nem volt hiába ez a bejegyzés. Végezetül csak egy dolog: ne felejtsd, hogy számodra valóban tőled függ minden.

 

A kiemelt kép fotósa: Silas Köhler, forrás: Unplash

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.