2024.04.25.
Tomori világTesztelve!Vezércsel (The Queen’s Gambit) Vigyázat! Függőséget okozhat!

Vezércsel (The Queen’s Gambit) Vigyázat! Függőséget okozhat!

 

Az 1. d4 d5 2. c4 egy lépéskombináció, amit Vezércselnek neveznek. Ez az egyik legrégebb óta ismert zárt sakkmegnyitás, amely áldozattal jár, hiszen helyzeti előnyt teremt az anyagi előny helyett. Két folytatása lehetséges: az elfogadott csel a levett gyaloggal és az elutasított csel. Azért vezércsel, mert a vezéroldali gyalogot áldozzák fel nagyon korán, már a második lépésben. A szóban forgó sorozat tehát főként a sakkról szól, de nem merül ki ennyiben, megelevenednek a hidegháború pattanásig feszült nemzetközi versenyei, ahol nem csupán az országok sportban felmutatott teljesítménye a tét, és a történet fordulatait ugyanígy alakítják a családi élet eseményei, a barátság próbatételei.

 

A film Walter Tevis 1983-ban megjelent regénye alapján készült, és két Golden Globe díjat is nyert, a legjobb minisorozat, illetve a legjobb színésznő (Anya Taylor-Joy) kategóriájában. A történet hősnője, Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) árva. Már nyolcévesen sakkozik, és persze végig a sorozat alatt. A hétrészes minisorozat méltón hozza újra divatba a sakkot. Ezért aztán két csoportnak ajánlom a filmet: másodsorban azoknak, akik tudnak sakkozni, de elsősorban azoknak, akik nem. Egy egyéni életúton keresztül láthatjuk a világ e szegmensét, és ahogy lépésről lépésre beavatottá válik a főszereplő, úgy avatódik be a néző is. A széria eredményességét máris mutatja, hogy hatására a chess.com használóinak száma az ötszörösére nőtt.

Az epizódok címei: 1. Megnyitás 2. Cserék 3. Dupla gyalog 4. Középjáték 5. Villa 6. Függő játszma 7. Végjáték, mind a sakk szókészletéből származnak. A Megnyitás, a Középjáték és a Végjáték egyértelmű, olyan, mint a bevezetés, tárgyalás, befejezés. A Cserék olyan ütésváltás, ahol egyenlő minőségű figurákat ütnek le, a Dupla gyalog az egy vonalra egymás után került gyalogokat jelenti,  a Villa a kettős támadást, a Függő játszma pedig azt jelenti, ha nem ért véget a mérkőzés a megjelölt ideig, és borítékolják a lépést másnapra. Az alkotók vették a fáradtságot, hogy minden lépés vagy állás, ami akár csak egy pillanatra is feltűnik, valós legyen, a szakmaiságért Garri Kaszparov felelt, akit 2002-ben Moszkvában Polgár Judit győzött le.

 

 

A film egy kicsit a női egyenjogúságról is üzen, hiszen a sakk régebben a férfiak játéka volt, ami persze vicces, hiszen az ökölvívóknál a súly vagy nemek szerinti megosztás érthető, a sportszerűség szempontjából elfogadható, de ma már mindenki azt gondolja, hogy a női nem egyenértékkel teljesít a szellemi élet terén. Írhatnám, hogy nekünk, magyaroknak nem újdonság, hogy egy nő is tud sakkozni. A Polgár-lányok leverték a fél világot, miközben a világ másik felének talán ez a felállás még ismeretlen volt. Az általuk alapított sakkiskolában már nincs fiú és lány tagozat, egyenlőként játszanak a gyerekek.

A sakk az elmehasználat legegyszerűbb, de majdnem a végtelenségig bonyolított módja, amit még játéknak tartunk. A szenvedélybetegségek közül ez az egyetlen javasolt, és a háborúnak, úgy hiszem, ez az egyetlen elfogadható formája. Márki István, az 1872-ben megjelent első magyarországi sakk tankönyvben a következőt írja: „Fölösleges magyarázni a sakkjátéknak a társadalomra gyakorolt erkölcsnemesítő befolyását. Tény, hogy az egyéni jellemre jótévő és emelő hatása van. (…)a sakkdeszkán nem az anyagi túlerő vagy a véletlen, hanem a szellemi, az értelmi túlsúly vezet győzelemre. (…) a tökélyesbülésre vágyó emberi elméhez illő tulajdonságánál fogva hivatva van.”

Sakk, matt.

 

A kiemelt kép fotósa: Damiano Linguari, forrás: Unplash

Megosztás

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.