2024.05.25.

Okos otthonok

 

Az okos otthon tulajdonképpen egy komplex számítógépes rendszer, amely képes érzékelni a környezetét, és a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítja, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek, és ezáltal növeljék az építmény komfortját, valamint ezzel párhuzamosan csökkentsék energiaigényét, így a környezetvédelem szempontjából hatékony megoldásnak bizonyulnak. A technikai megoldások elektronikai, automatizációs, informatikai, távközlési működtetésen alapulnak, ezek segítségével akár távolról, az interneten keresztül is irányíthatjuk az épületünk világítását, a hűtő- és fűtőrendszert, a garázsajtót, az ablakredőnyt, a különböző háztartási gépeket, a biztonsági rendszert. Az energiatakarékosság ezen új formájáról Rónai Balázst kérdeztem, aki munkatársaival régóta foglalkozik okos otthonok telepítésével.

 

Az okos otthon a környezet szempontjából kedvező. De mondhatjuk, hogy az emberek életminőségén is javít?

Igen, az első dolog, ami iránt érdeklődni szoktak, hogy egy komplex okos otthon vajon megtakarítást jelent-e a rezsi szempontjából. A válasz határozottan igen, optimalizáljuk az energiafogyasztást, ezáltal nem csak a költségeinket csökkentjük, de – ahogy mondtad – környezettudatosan is cselekszünk és óvjuk a természetet. Egy jól kialakított okos otthonban sokat takaríthatunk meg az energiaszámláinkon. Egyes amerikai kutatások szerint akár 30-40 százalékkal is csökkenthetjük a havi energiakiadásunkat. A legtöbb megtakarítást a fűtés-vezérléssel érhetjük el. Egy jól beállított smart fűtésvezérlés miden helységben a megfelelő hőmérsékletet állítja be a megfelelő időben. A hálószobákban alacsonyabb hőmérsékletet, a nappaliban és egyéb nappali „életterekben” nappal magasabb, éjszaka hűvösebb hőmérsékletet. A fürdőszobákban a használati időben melegebbet hoz létre, különben hagyja lehűlni. Ha elutazunk, akkor ECO üzemmódba áll be, mielőtt hazatérünk – még távolról – visszaállíthatjuk a normál fűtési profilt, hogy ne a kihűlt lakásba érkezzünk.

Ugyanez igaz a légkondicionáló berendezésekre. Itt elsősorban a megfelelő árnyékolással érhetünk el nagy eredményt. Azokat az ablakokat, amelyekre direktben süt a nap, érdemes redőnnyel árnyékolni. Az automata okos otthon rendszer folyamatosan követi a nap állását, méri a külső fényerőt és szükség esetén a nap felé álló ablakokon automatikusan sötétít. Az okos otthon rendszer az ablakok nyitásérzékelőjének segítségével szünetelteti a légkondi működését, ha kinyitjuk az ablakot, mondjuk szellőztetünk, így rengeteg energiát spórolunk meg. A világítást okos kapcsolókkal időzíthetjük, jelenléthez köthetjük, de akár távolról is lekapcsolhatjuk a lámpákat.

Az életminőség javításához nem csak az energiaszámlák csökkentése tartozik hozzá, hanem a biztonsági tényező is. Az okos otthon természetesen nem lakásriasztó, de ha smart tűz/füst és CO-szenzorokat telepítünk, azok tűz esetén nem csak a szirénát szólaltatják meg, hanem üzenetet küldenek mobil telefonunkra, a beállításnak megfelelően felkapcsolhatják a világítást, vagy bekapcsolják a szellőzési rendszert, hogy megóvjanak egy mérgezéstől. Okos konnektorral időzíthetjük a szendvicssütő, a vasaló lekapcsolását. Így semmiképpen sem maradnak bekapcsolva a potenciálisan tüzet okozni képes készülékek.

A megtakarított energia és a biztonság fontos tényezők. De mi a helyzet a kényelemmel? Sokan a technikai bonyodalmak miatt nem vágnak bele egy okos otthon kiépítésébe. Várhatjuk, hogy a házunk, a lakásunk kényelmesebb lesz tőle?

Mindenképpen Az okos otthonnal automatizálhatunk folyamatokat, forgatókönyveket hozhatunk létre. Beállíthatjuk például, hogy autóval hazafelé tartva amikor 100 méterre megközelítjük a kerítés és/vagy garázskaput, az automatikusan kinyíljon. Ha már sötét van, akkor kapcsoljon fel a garázs és kerti világítás öt percre, amíg bejutunk a házba. Minden eszközünk, világítás, multimédia, kapuk stb., hangirányítással is működhet. A biztonsági kamerák által rögzített képet a telefonunkon is meg tudjuk nézni.

 

Mekkora felfordulással jár, ha utólag szeretnénk kiépíteni egy ilyen rendszert?

Mivel a kiépítés során rádiós rendszert használunk, nincs szükség vésésre. A kapcsolók, csatlakozók mögé, a falba süllyesztve a szerelők elhelyeznek néhány készüléket, melyek az intelligens vezérléshez kapcsolódnak. Ha valaki most építkezik, és még nem késő, úgy érdemes megtervezni a villanyszerelést, hogy a kapcsolókhoz ne csak a fázist, de a nulla vezetéket is vezessék be a villanyszerelők. Ezzel megkönnyítik az okos otthon rendszer későbbi kiépítését.

 

Mivel a technika olyan gyorsan fejlődik, felmerül az emberben, hogy vajon mi lesz öt év múlva? Kezdhetjük előről?  Le kell cserélni majd az egész rendszert?

Erre azért nem lesz szükség, mert a rendszer működtetésének alapja nyílt forráskódú szoftver, amit az egész világon folyamatosan fejlesztenek. A legtöbb új okos eszköz hetek alatt elérhető, a szoftvert rendszeresen frissítik, így nem avul el.

 

Hozzászokunk lassan, hogy aminek köze van az internethez, az fel is törhető és manipulálható. Hogyan válnak biztonságossá ezek a házi rendszerek?

Az okos otthonokkal foglalkozó cégek kiemelt prioritással kezelik a biztonságot, ezért a rendszer egy VPN csatornán, tehát titkosításon keresztül kommunikál a szerverrel. A mobil app és a webes elérés a cégek védett szerverén és a VPN csatornán keresztül éri el az okos otthon központot. Ha a rendszer valamilyen okból megsérül és elvesznek a beállítások, akkor sincs gond, a telepítés mellé automatikus és manuális backup-restore szolgáltatást nyújtanak a cégek. Ezzel egy gombnyomással visszaállítható a személyre szabott rendszer.

Azt gondolom, hogy napjainkban már inkább szemléletbeli változás szükséges ahhoz, hogy valóban elterjedjenek az okos otthon alkalmazások, hiszen mint láttuk technikailag minden rendelkezésre áll ehhez. A kényelem melletti energiamegtakarítás pedig talán egy olyan indok, ami kézzelfogható és pénzügyileg is jól megtérülő beruházássá teszi egy ilyen rendszer telepítését.

 

  Major Györgyi Andrea

A képekért köszönettel tartozunk az OOT Technologies Kft-nek.

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.