2024.04.25.
Tomori világTesztelve!Írók, költők különös szokásai

Írók, költők különös szokásai

 

Ki ne hallotta már felcsendülni az irodalom órákon a szokásos kérdést – „Mire gondolhatott a költő, amikor ezeket a sorokat leírta?” Sok ezer remekmű született meg az elmúlt évezredek során, de vajon az alkotó milyen babonás, olykor bizarr vagy szokatlan cselekedet hajtott végre, miközben elkészítette a világirodalom remekeit. Milyen könnyen alakul ki babonás, furcsa viselkedés az embernél? Ismerjük meg négy lenyűgöző író igencsak különösnek mondható szokását.

 

Agatha Christie

 

Agatha Christie, Godfrey Argent fotója, forrás: Wikimedia Commons

Ki, ne ismerné a krimik királynőjét, aki minden idők egyik legsikeresebb regényírója. Abban az esetben, ha nem a Földön élnél és még nem hallottad volna a nevét, az egyik általa kitalált, megteremtett karakterről biztosan hallottál: Poirot-ról.  Agatha Christie könyveiből több, mint 2 milliárd példányt adtak el világszerte a Biblia, valamint Shakespeare művei után az ő könyveit adták ki a legtöbb helyen. Zseniális írói vénát igazolnak ezek a számok. De vajon miért kezdett el írni? Nővére fogadást kötött vele, hiszen Agatha állandóan hosszú, zavarosnak tűnő történetek mesélt a családjának. Testvére, Margaret Fraryvel véleménye az volt, hogy Agatha nem lenne képes egy krimit papírlapra vetni. Fogadást kötöttek. Így született meg első regénye A titokzatos styles-i eset címen.  A mérgek szakértője volt, hiszen a második világháború alatt egy Londoni gyógyszertárban a University College Hospitalben dolgozott. Munka közben bőven akadt ideje a vegyszereket tanulmányozni. A Bűbájos Gyilkosok című könyvéhez a tallium mérgezés ötletét volt főnöke, Harold Davis, vezető gyógyszerész tanácsolta.  Nem volt íróasztala, mindig ott írt, ahol éppen kedvet kapott hozzá. Ha interjút készítettek vele, és fotót is szerettek volna, sosem engedte, hogy íróasztal mögött ülve kapják őt lencsevégre. A legfurcsább érdekesség az írónőről, hogy ő és egykori férje Archie Chritie voltak az első britek, akik megtanultak szörfözni. 1922-ben egy világkörüli utazás alkalmával ellátogattak Hawaii-ra és itt ismerkedtek meg a szörfdeszka helyes használatával.

Kutatók szerint ebben a tevékenységben csak egy ember előzte meg őket, mégpedig nem kevésbé előkelő személy, mint Edward herceg. 

 

 

Victor- Marie Hugo

 

Laurent Marqueste, Hugo szobra, Párizs A kép forrása: Wikimedia Commons

1802. február 26-án született, a szülei külön éltek, mivel édesapja Napóleon hadseregének tagja volt, s követte őt szerte Európában. A francia költő, regény- és drámaíró élete és művészete teljesen átfogta a 19. századot. Ő volt a romantikus dráma igazi megalkotója. Magánélete igen kalandos volt és rendelkezett furcsa, különös szokásokkal is. A nyomorultak megírását már a 30-as években elkezdte tervezni – végül 1862-ben jelent meg, és a valaha volt leghosszabb regények között tartják számon. Különös lehet a módszer, amit használt az író, hogy ösztönözze magát a munkára. Felkérte inasát, hogy egy sál kivételével minden ruhadarabját rejtse el a házban. Így kénytelen volt meztelenül dolgozni, ezáltal késztetést sem érzett arra, hogy abbahagyja a munkát és elmenjen otthonról.

 

 

 

 

Honoré de Balzac

 

File:Balzac Boulanger2.jpg

Luis Boulanger, Balzac A kép forrása: Wikimedia Commons

Mind addig, amíg nem vetettem bele magam az írók, költők furcsa szokásainak kutatásába, azt hittem, én vagyok az egyik legnagyobb kávé fogyasztó a világon. Tévedtem. Balzac elképesztő mennyiségben vitte be a szervezetébe a koffeines italt. Azt érezte, e nélkül nem tud írni. Az átlag (állítólag) napi 50 csésze kávé volt, így tudta teljesíteni az egy nap 16-23 órás munkát. Ez a rengeteg koffein biztos minden érzékszervét felpezsdítette, talán nem is tudott napfényben tartózkodni, ezért amíg dolgozott, bezárta az ablakokat, lágy gyertyafénynél írt. Volt olyan alkalom, saját elmondása szerint, mikor 48 órán át vetette bele magát a munkába, megszakítás nélkül. Sajnos ennek a túlhajszolt életmódnak meg lett a következménye, Balzac 51 éves korában hunyt el. Kanadában 1996-ban nyitották meg a Balzac’s Coffee kávézót, mely mára a világ minden tájára szállít kávékülönlegességeket.

 

 

 

 

Edgar Allan Poe

 

Edgar Allan Poe, dagerrotípia A kép forrása: Wikimedia Commons

Nem túlzás, ha azt állítom, Poe a romantika korának egyik legjelentősebb szerzője volt. A detektívregény, a sci-fi és a gótikus irodalom feltalálásának atyja. 1809. január 19.-én született Baltimore-ban. Halálának okát a mai napig misztikus találgatások fonják körül. 1849. október 3-án találtak rá Baltimore-ban egy padon ülve. Kimerült volt, és nem tudták szóra bírni. Egy bizonyos „Reynolds” nevet emlegetett folyamatosan. Kórházba szállították, majd október 7-én, vasárnap hajnali öt órakor elhunyt. Ezalatt a négy nap alatt Edgar nem volt olyan állapotban, hogy ki tudták volna őt hallgatni.  Novelláiban, műveiben visszatérő alak a macska. Ez nem véletlen, hiszen miközben írt és alkotott, kedvenc cicája Catherina a költő vállán ücsörgött. Poe az elkészült alkotásokat szeretettel olvasta fel a doromboló jószágnak. Ha az állat dorombolt, vagy nyávogott a szerzemények hallatán, Poe konstatálta, hogy a művét hűséges kritikusa jóváhagyta. A kéziratait kis fecnikre írogatta, majd ezeket pecsétviasszal ragasztotta össze és adta át a szerkesztőjének, munkáját meglehetősen megnehezítve.

 

 

 

 

A kiemelt képen: Agatha Christie könyvei különböző nyelveken, Wikimedia Commons

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.