2024.04.19.
Tomori világGasztronómiaMese előtti sütőtökös uzsonnamenü

Mese előtti sütőtökös uzsonnamenü

 

Én bizony megbetegedtem. Először annyira enyhék voltak a tüneteim, hogy arra gondoltam, mekkora balféknek kell lenni ahhoz, hogy egy világjárványban egyszerű megfázással maradjon otthon az ember. De aztán megnyugodtam, hogy jól van, covid. Nekem ez a hónap viszonylag eseménytelenül telt, nem vált komplikálttá a helyzet. Nem éreztem jól magam, ilyesmit sugallni sem szeretnék, úgy célszerű elképzelni az élményemet, mint egy nyitogatós adventi naptárt, amelyiket Sztálin tervezett, hogy az ablakok mögül huszonnégy napon át törnek az emberre a meglepetések, de egyszer sem barátságos nyuszi teasüteménnyel közeleg, reálisan inkább medvetámadásokra érdemes számítani. A betegség ideje alatt három karácsonyi mese is eszembe jutott, de az őszi történetet, amelyikhez BC (covid előtt) még főztem is, covid alatt valamiért nem tudtam befejezni. A betegség huszonnegyedik napján újra elővettem a szöveget, illetve, azt, amennyi készen állt belőle, sütőtökökről és más idényzöldségekről szólt, és szerepelt benne még egy lány is, aki szabad bölcsészetet hallgatott. Arra gondoltam olvasás közben, hogy ez eddig inkább amolyan realista mű, beletettem éppen ezért egy fordulatot, hogy a lány egy fiatalemberrel találkozik a zöldségosztályon, aki tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik. Ettől szocialista realista lett, körülbelül mintha Vanda Lvovna Vasilevskaya írta volna, mondtam ekkor magamnak, és aztán átváltoztattam a szereplők foglalkozását érdekesebbre, azt nem árulom most el, hogy mire, majd holnap elolvassuk. Így a történet enyhén mintha feljavult volna egyébként.

Ma csak két receptet szeretnék odaadni gyorsan, az egyik egy sültsütőtök-krémleves. Ezt a levest – ahogyan a neve is elárulja – sütni kell javarészt. Egy tepsiben szükséges előbb összeolvasztani a szalonna, kakukkfű, paprika és hagymák ízeit, s aztán egy gyors mozdulattal a hozzávalókat húslével felöntve krémmé keverni. A másik egy chilis, fokhagymás, rozmaringos sütőtök-előétel, mindkét ötlet Hugh Fearnley-Whittingstalltól származik, aki képzőművész, nem iparos, amilyen Gordon Ramsay például. Ramsay-nek szépen, pontosan épített receptjei érzékeny szigorúsággal követik a divatot. Whittingstall nem hisz a fegyelmezettségben, az elvárásokban pláne nem, alapanyagait és fűszereit öntörvényűen szervezi ételekké, fogásai gyönyörűek, majdnem elviselhetetlenül finomak. Egyszer megkérdezték tőle, hogy melyik zöldség nélkül esne nehezére elképzelni az életet, ő a sütőtököt választotta.

A holnapi meséhez készítettem egy sütőtökös habcsókpitét is, ma az uzsonnamenü első két fogását látjuk:

 

1. Chilivel, rozmaringgal, fokhagymával sült sütőtök.

Hozzávalók:
1 kg sütőtök,
6-8 gerezd fokhagyma, héjában,
néhány ág rozmaring,
2 nagy, zöld chili,
4-5 kanál olívaolaj,
40 g fenyőmag vagy dió,
½ citrom leve,
só, bors.

A sütőt 180 °C-ra melegítem. A tök héját alaposan megtisztítom. A tököt kettévágom, magját kikanalazom, gerezdeket hasítok belőle, ezeket egy pecsenyesütő tepsiben elrendezem. A héjukban hagyott fokhagymagerezdeket megmosom, egy kés lapjával összeroppantom. A chiliket kimagozom és apróra vágom, a rozmaringágakat mozsárban enyhén megtörögetem. A tökszeleteket megborsozom, megsózom, megszórom a fűszerekkel, végül megöntözöm olívaolajjal, azután 45-50 perc alatt aranyszínűre sütöm. Amikor a fogás elkészült, fenyőmagot pirítok egy serpenyőben, az ételre szórom, a szeletekre citromlevet és még egy kis olívaolajat csorgatok, a sült tököt forrón tálalom.

2. Sültsütőtök-krémleves

Hozzávalók:
1 sütőtök kimagozva, meghámozva, felkockázva,
1 hagyma felkockázva,
1 kaliforniai paprika,
8 szelet bacon felkockázva,
2 evőkanál olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
só, frissen őrölt feketebors,
½ teáskanál szárított kakukkfű,
750 ml csirkehúsleves,
100 g kecskesajt,
2 evőkanál snidling,
pirított zsemlekockák ízlés szerint.

 

A sütőt 120 °C-ra melegítem elő. Egy tepsit sütőpapírral bélelek ki, majd megolajozom. Az felkockázott tököt, a hagymát, a felcsíkozott kaliforniai paprikát, a fokhagymát és a fél adag, felkockázott bacont a tepsibe dobom, megsózom, megborsozom, majd meglocsolom olajjal, és finoman átforgatom.

A zöldségeket 25-30 percre a sütőbe teszem, alkalmanként újra átforgatom őket, megvárom, amíg a sütőtök megpuhul.

Egy serpenyőt fölmelegítek, beledobom a maradék bacont. A kockákat ropogósra sütöm, majd kiemelem őket egy papírkendőre, és lecsöpögtetem.

A zöldségeket kiveszem a sütőből, egy lábast a tűzre helyezek, beledobom a sütőtökös keveréket. Megszórom kakukkfűvel, néhány percig pirítom, majd felöntöm a húslevessel. A sült zöldségeket a húslében krémmé zúzom egy kézi mixerrel. Megkóstolom a levest, utófűszerezem, ha szükséges.

A krémlevest forrásig melegítem, majd leveszem a lángot, és addig főzöm, amíg kissé besűrűsödik. Ha a leves túlságosan sűrű lesz, hozzáadok még egy kis húslevest.

Az elkészült levest tálkákba szedem, sajtot, sült bacont, pirított kenyérkockákat és metélőhagymát szórok rá.

 

 

 

 

 

 

 

Keresztesi Judit

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.