2024.04.19.
Tomori világSzabadegyetemBemutatkozik a Budafoki Könyvtár és a Budapest-Budafok Topotéka

Bemutatkozik a Budafoki Könyvtár és a Budapest-Budafok Topotéka

 

„A könyv: mi vagyunk. / Papírja: a csontunk, / betűje a vérünk, / ritmusa a szívünk,/ szórengetege a fantáziánk bozótja. / A könyv test, a nyelv lélek, / a történet vigasztalás, / az örök élet ígérete. / Elhisszük, hogy lehet./ Aztán megtapasztaljuk, hogy igaz. / Köszönjük a könyvtárosnak, hogy őrzi és megosztja ezt a titkot.”

Szabó T. Anna költő üzenete olvasóinknak könyvtárunk 10 éves születésnapjára (2018 nyara)

 

 

Varga Mónika, a FSZEK Budafoki Könyvtár vezetője

Milyen programokat, programsorozatokat szerveznek? Mondhatjuk, hogy a könyvtár törekszik arra, hogy szellemi műhellyé alakuljon?

Kerületünkben az 50-es évek elejétől volt könyvtári szolgáltatás, a Tóth József utcai Főkönyvtárban és kisebb fiókkönyvtárakban. Az olvasók száma és a könyvtári szolgáltatások bővülése indokolttá tette, hogy egy nagyobb, jobb adottságú épületbe költözzünk. A több éves egyeztetés és a lehetőségek keresése után egy új, könyvtárnak tervezett épülettel bővült kerültünk a Kossuth Lajos utca 30. alatt, ahol 2008 júliusától fogadjuk a látogatóinkat. Az eltelt hosszú évek alatt a könyvtári élet is nagyot változott, szolgáltatásaink online is elérhetőek, és közösségi térként is működünk. Így a hagyományos szolgáltatások mellett programokkal, házhoz szállítási szolgáltatással, kiállításokkal, digitális gyűjteménnyel szólítjuk meg az érdeklődőket. Könyvtárunk a befogadó intézménye a SZEGLET Irodalmi Társaságnak, és aktív kapcsolatokat ápolunk kerületi civil szervezetekkel.

Visszatekintve programjainkra, legnagyobb érdeklődés a Kortárs szerzők a könyvtárban programjai iránt mutatkozik. Író-olvasó találkozók, Olvassunk együtt! Olvasókör, Helytörténeti előadások és kötetbemutatók, Baba-mama klub és Ringató foglalkozás áll a látogatók rendelkezésére, valamint a havi rendszerességgel szervezett kiállításaink a legnépszerűbbek. Vendégeink közül több alkalommal találkozott olvasóival Böszörményi Gyula író, Grecsó Krisztián, Schäffer Erzsébet, Szálinger Balázs költő és Tóth Krisztina, költő. Zenés irodalmi est keretében a GreCSÓKOLlár produkció és a Szűcsinger duó is bemutatkozott könyvtárunkban. 2020 januárjában A magyar kultúra napját Lackfi János emlékezetes estjével ünnepeltük telt ház előtt.

 

 

Hogyan alakította át a koronavírus-járvány az emberek olvasási szokásait?

2020 márciusában egyik napról a másikra bezártunk. Az olvasóinknál kint maradt könyvek lejárati idejét meghosszabbítottuk, és a zárva tartás napjait hozzáadtuk a tagság érvényességéhez, ezzel is kompenzálva a zárás időszakát. Sok-sok érdeklődő telefont és levelet kaptunk, jól vagyunk-e és mikor lehet jönni. Az idősebb korosztály és a gyerekes családok érezték meg legjobban a könyvtár hiányát. Hiányzott a közösségi élet, a találkozások, a programok sora és az új könyvek. A családok sokkal több könyvet vettek a gyerekeknek, hiszen akik rendszeres könyvtárlátogatók, megszokták, hogy sűrűn jönnek, most nem tehették meg. Azt hiszem, aki egyszer rákapott a könyvek és az olvasás élvezetére, az már sose mond le róla. Az olvasás az egyik legjobb és legnagyobb élvezet a világon. A júliusi nyitás után vissza is rázódtunk a mindennapokba, de a kialakult közösségi élet mindenkinek hiányzik. Természetesen egész évben vásároltunk újdonságokat, így folyamatos a beszerzés.

Most vált igazán fontossá a házhoz szállítási szolgáltatásunk. A Szociális Szolgálattal együttműködve látjuk el az otthonukhoz kötött beteg vagy idős olvasóinkat. A szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe, várjuk a rászoruló kerületi lakosok jelentkezését! Könyvtárunk számára kiemelten fontos a szolgáltatások folyamatos biztosítása, ezért továbbra is jelentős figyelmet fordítunk a járvány megelőzésére. Könyvtárosainknak és olvasóink számára továbbra is kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás. Kérjük a kézfertőtlenítő használatát is.

 

Igazán újszerű és izgalmas kezdeményezés a könyvtári rendszeren keresztül elérhető Topotéka. Milyen jellegű gyűjteményről van szó, és milyen szolgáltatásai vannak?

A Topotéka egy-egy közösség (város, városrész, falu, intézmény) tagjainak elsősorban a magánkézben őrzött személyes iratok, képek, gyűjtemények, családi hagyatékok megőrzésének jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. Voltaképpen egy internetes archívum, helyi történeti források nyilvános gyűjteménye, amely képeket, iratokat, kisnyomtatványokat gyűjt és tesz közzé nemzetközi levéltári szabványt követve,  bárki számára elérhető formában. Erre szolgál a www.topotheque.eu nevű honlap, amely jelenleg 14 ország közel 200 Topotékájához, az adott közösség múltjára vonatkozó forrásokhoz biztosít hozzáférést.

Az Európai Unió a 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művészeti) szektor elnevezésű támogatási programját, amelynek célja, hogy a földrész polgárai kreatív módon vegyenek részt a kontinens sorsának alakításában. E támogatási programon belül pályázott és nyert Budapest Főváros Levéltára 2014-ben 11 ország 16 intézményével együtt a co : op, azaz „Community as opportunity”, „A közösség mint lehetőség” elnevezésű projekttel.

A projekt feladatai munkacsomagok köré csoportosultak. Budapest Főváros Levéltára volt a felelős a Topotéka koordinációjáért. A levéltárosok Helyismereti konferenciákon mutatták be a projektet, így értesültünk mi is a fejlesztésről. Kerületünk helytörténésze, Garbóci László, a XXII. kerületi Mihalik Sándor Helytörténeti Kör vezetője és Bartos Mihály, a Városvédő Egyesület kerületi vezetője ismert szakemberek a Levéltárban. A projektet megismerve kaptuk a felkérést, hogy a magyarországi, első körben megnyíló öt Topotéka egyik felülete lehetne a budafoki.

A gyűjtemény csak digitális másolatokat tárol, a felajánlott anyagok digitalizálás után visszakerülnek tulajdonosaikhoz. A tulajdonjog nem változik, a közzétett képek, dokumentumok azonban csak a felajánló engedélyével kerülhetnek további felhasználásra. Az internetes felület nem csak hozzáférhetőséget biztosít, hanem szakszerű módon, rendszerezve, egy helyen meg is őrzi és elérhetővé teszi azokat az utókor számára. Nagyszerű dolog, úgy gondolom, hiszen a hagyatékok, magánkézben levő családi relikviák kutathatóvá válnak a tulajdonos engedélyével. A topotékákat a közösség építi, de a gyűjtemény is építi a közösséget. Bárki hozzájárulhat a bővítéséhez, és bárki böngészheti, kulcsszavas keresés, idősáv és térkép segíti a kutatást, a keresést. A gyűjtemény működtetése ugyanakkor szakemberek, könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok, lelkes önkéntesek bevonásával történik, így az intézményi háttér biztosítja a szakértelmet.

 

Hogyan járulhatok hozzá magánszemélyként a gyűjtemény gyarapodásához?

A FSZEK Budafoki Könyvtárában szerkesztjük a gyűjteményt, így velünk kell felvenni a kapcsolatot. Megteheti az adományozó személyesen, vagy ha már digitalizálva van a gyűjteménye, elektronikus úton. Az adományozás menete úgy működik, hogy az összeállított anyagot egy nyilatkozat kitöltése után átvesszük, sokszor együtt a tulajdonossal  azonnal feljegyezzük az ismert információkat, digitalizáljuk. Az eredeti dokumentumokat visszaadjuk a tulajdonosnak, és a szerkesztői felületre feltöltjük a digitalizált tartalmakat. A feltöltött fotókat nem lehet letölteni, így csak a tulajdonos engedélyével lehet hozzájutni. Egy lakáseladás, öröklés vagy a családi fotóalbumok nézegetése remek alkalom, hogy valaki összegyűjtse és behozza budafoki emlékeit. Az elmúlt években rendszeresen szerveztünk nyílt napokat, bemutatókat: Hozd el és mutasd meg emlékeid címmel. Fontos hangsúlyozni, a Topotéka Budafok digitális gyűjtemény a Budafok – Tétény Budapest XXII. kerület Budafokra vonatkozó emlékeket gyűjti, más kerületet érintő anyaggal máshová kell fordulni.

Jelenleg, 2020 októberében 3350 feltöltött emléket tartalmaz gyűjteményünk, (fotó, tárgyfotó, dokumentum, szöveg, video), mindegy félszáz adományozóval állunk kapcsolatban. 2020 tavaszától két nagyobb családi gyűjtemény került az archívumba, Temesvári Jenő és Vadas Klára adományozók jóvoltából. Nagyon hálásak vagyunk a kerületi helytörténeti közösség tagjainak, és a többi adományozónak, hogy ennyire színes és válogatott, értékes gyűjteményt tudtunk felépíteni. Nagy öröm, amikor egy Budafokról elszármazott jelentkezővel vesszük fel a kapcsolatot, minden adományozás megható és személyes. Átéljük, hogy közösen teremtünk értéket a jelen és a jövő érdeklődőinek.

 

Milyen más magyarországi topotákák léteznek?

2018 végére öt magyarországi topotéka készült el. A rendszer bővíthető, így az éves díj megfizetése után újabb város vagy közösség is kiépítheti a saját topotéka felületét.

2020-ban már 13 magyarországi topotéka érhető el: Berettyóújfalu, Bodajk, Budapest – Józsefváros, Budapest – Városliget, Budapest- Budafok, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Műegyetem), Eger, Fehérvárcsurgó, Kaposvár, Solymár, Székesfehérvár, Szolnok és Veszprém emlékeivel. Ha felkeresik a honlapunkat, a hazai és az európai gyűjtemények elérhetőségét is megtalálják.

 

Október 5 és 10 között a fiókkönyvtár bekapcsolódott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatba. Milyen programokon vehettek itt részt az érdeklődők?

2020-ban 15. alkalommal került sor az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatára az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében. Online közönségtalálkozók, beiratkozási kedvezmények és a „megbocsátás napja”programokkal vártuk az érdeklődőket. A járványhelyzet alakulására tekintettel és olvasóink biztonságát előtérbe helyezve terveztük meg kulturális programjainkat. Ezért főként online közönségtalálkozók és irodalmi játékok színesítették a hét eseményeit.

A Megbocsátás napján,  ami idén  2020. október 9-én pénteken volt, a késedelmes könyvek pótdíját engedtük el. A lehetőséggel azok élhettek, akik esetében fizetési meghagyás még nem került kibocsátásra. Népszerű volt a beiratkozási akció, mely a pedagógusokra és a 16 év alatti gyereket nevelő szülőkre vonatkozott, az éves tagdíj 25 %-t engedtük el. Többen a különböző médiumokból értesültek a kedvezményről.

Egészen október 31-ig lesz látogatható a rendezvény keretében nyílt a Van képünk hozzá! című tárlat, amelyet a Budafoki Fotóklubbal közösen szerveztünk.  

 

 

A fiókkönyvtár elérhetőségei:

FSZEK Budafoki Könyvtár, 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 30., Tel: 424-5989; fszek2203@fszek.hu

Budapest – Budafok Topotéka:

https://budafok.topoteka.net/

A magyarországi topotékák közös Facebook oldala:

www.facebook.com/topoteka.magyarorszag

 

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.