2024.05.30.
Tomori világElső közlésVarga Zoltán fotói

Varga Zoltán fotói

 

 

Varga Zoltán Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Tomori Pál Főiskolán Gazdálkodás és menedzsment szakon az 5. félévét végzi. Gyermekkorában édesapjával motoros túrákon járták be Magyarország várait. Ennek örökségeként szabadidejében fotókat készít, főként várakról, kastélyokról, más történelmi romokról és tájakról. A jelen válogatásban három várról nyújtunk át albumot Önöknek.

 

Regéc vára a Zempléni hegységben található. A vár építésének kezdetei a 13-14. századra tehetőek, falai ekkor még csak az északi sziklatömböt foglalták el. A 15-17. század során fokozatosan bővült. A vár kétség kívül legismertebb lakói Zrínyi Ilona és a kis II. Rákóczy Ferenc voltak.

 

 

Nógrád várának története a 11. századig nyúlik vissza. A vár jellegzetes csonka tornyát a 15. század második felében Báthory Miklós váci püspök emeltette. A 17. században egy villámcsapás következtében felrobbant a várban tárolt puskapor és vele együtt az épületek jó része.

 

 

Boldogkőváralja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A vár a tatárjárás után épült, ám I. Lipót idejében robbantásra ítélték. Ma is látható falai egy neogótikus átépítés eredményeként őrződtek meg az utókor számára.

 

 

Varga Zoltán

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.