2024.05.26.
Tomori világCampusTime managementtel a sikeres nyelvvizsgáért

Time managementtel a sikeres nyelvvizsgáért

A Tomori Pál Főiskola hallgatói 2019 novemberétől immár a főiskola kecskeméti képzőhelyén is tehetnek szakmai nyelvvizsgát. Fata Ildikóval, Zöld út kecskeméti akkreditált vizsgahelyének vezetőjével arról beszélgettünk, mi mindent kell tudnia annak, aki jelentkezni szeretne, hogyan érdemes készülni, és milyen segítséget kaphatnak a hallgatók a felkészüléshez.

 

Fata Ildikó, német nyelvtanár, a Tomori Pál Főiskola docense

 

Hogyan jött létre a Tomori Pál Főiskola kapcsolata a Zöld út Nyelvvizsga-programmal?

Hallgatói oldalról folyamatosan jelentkezett az igény, hogy nyelvórákon szakmai nyelvvizsgára készítsük fel őket, a diplomák kiállításához szükséges nyelvvizsgákon pedig sorra szerepelt a Zöld út Nyelvvizsgaközpont pecsétje.

Így kezdődött munkakapcsolatunk a Vizsgaközponttal, majd a tárgyalásokat követően akkreditált vizsgahellyé váltunk. Az első nyelvvizsgákra 2019 novemberében került sor. Ez a vizsgaidőszak két újdonsággal is szolgált a vizsgázók számára: ekkor választották ketté a komplex vizsgát, így már külön-külön is lehet tenni szóbeli és írásbeli nyelvvizsgát, illetve komplex nyelvvizsgára jelentkezés esetén, ha csak a részvizsga sikerül, akkor arról kaphatnak a vizsgázók bizonyítványt. A másik újdonság pedig az egynyelvű szótár használatának engedélyezése volt a teljes írásbeli vizsgán.

 

 

Miért pont Kecskeméten van erre a vizsgára lehetőség?

A vizsgahelyekre vonatkozó szabályozás egy településen csak két vizsgahely létesítését engedi meg, és mivel a Zöld út Vizsgarendszer már rendelkezett két budapesti vizsgahellyel, így kecskeméti képzőhelyünket jelöltük meg az akkreditációban vizsgahelyszínként, így a Kamara szépen felújított, infrastrukturálisan jól felszerelt, akadálymentesített épületében  kerül megrendezésre.

Korábban már volt Kecskeméten Zöld út vizsgahely, de megszűnt, így a korábbi helyi vizsgáztatók is nagyon örültek, hogy ismét bekapcsolódhatnak a munkába, illetve az országos lefedettség szempontjából Kecskemét „fehér folt” volt.

 

Milyen részekből áll a nyelvvizsga?

A vizsga a különböző szinteken (alap-, közép- és felsőfok), különböző nyelveken (angol, német és francia) és különböző szaknyelveken (gazdálkodási és menedzsment, agrár és környezettudomány, műszaki) három részből áll: írásbeli, szóbeli és labor (hallás utáni szövegértés).

Mivel a mi kifejezett célcsoportunk a Tomori Pál Főiskola hallgatósága, ezért most a középfokú szakmai nyelvvizsga részeit mutatom be: az írásbeli rész 2 olvasásértési feladatból, egy táblázatleírásból és egy levélírásból áll. 130 perces, a vizsgaanyagot egyszerre kapják kézbe a hallgatók, így saját maguk oszthatják be az idejüket, végig használható egynyelvű szótár. A laborfeladat 18 perces, két szöveg kétszeri meghallgatásából, és a hozzájuk tartozó feladatok megválaszolásából áll. A szóbeli vizsga egy szakmai beszélgetésből, egy diagram elemzéséből és egy szakmai szituációból áll.

A Zöld Út Vizsgarendszer országos bázissal rendelkezik, tehát a szegedi diákok sem kényszerülnek arra, hogy Sopronba utazzanak nyelvvizsgázni. Az akkreditált vizsgahelyekről a vizsgázók a Vizsgaközpont honlapján a https://zoldut.szie.hu/vizsgahelyek menüpont alatt tájékozódhatnak. Természetesen nem megfelelő számú jelentkező esetén a vizsgaközpont átirányítja a vizsgázót egy másik vizsgahelyre.

Hadd meséljek el ezzel kapcsolatban egy aranyos történetet! Egyszer egy németes, nyelvvizsgára készülő diákom megkérdezte tőlem: Tanárnő, maga tudja, hol van GYÖNK?! Csodálkozva kérdeztem vissza: Természetesen, a szülőfalum! J Mint kiderült, a helyi két tanítási nyelvű gimnáziumban lehetett akkreditált Goethe-nyelvvizsgát tenni, és a diákot – a már akkor is egyre csökkenő németes vizsgázói létszám miatt – oda irányították át. Szóval kicsi a világ!

 

Hogyan lehet a vizsgára jelentkezni?

A jelentkezés központilag történik, majd az egyes vizsgahelyeken a vizsga lebonyolításáért felelős adminisztrátor beosztja a vizsgázókat az írásbeli, labor és szóbeli időpontokra.

Egy évben három vizsgaidőszak van, ezért különösen a diploma előtt állóknak érdemes megfontolni, hogy melyik vizsgaidőszakra jelentkeznek. Diplomájuk kiállításához ugyanis nem elég bemutatni a sikeres vizsgaigazolást, hanem a kiállított nyelvvizsga-bizonyítványra (pontosabban annak számára) van szükség, ennek kézhezvétele pedig néhány hónapig is eltarthat.

 

Létezik esetleg próbanyelvvizsga? Tudják tesztelni magukat a hallgatók, mielőtt jelentkeznének?

Igen, létezik, a következőre vonatkozó információkat a https://ejszakainyelvvizsga.hu/ honlapon találják az érdeklődők. A hirdetmény szerint komplett írásbeli próbanyelvvizsga tehető.

Aki azonban nem szeretne éjszaka próbanyelvvizsgázni, annak azt szoktam – nyelvtanárként is – javasolni, hogy a mintafeladatsorból vagy a felkészítő tankönyvből válasszon ki 2 olvasásértési feladatot, egy táblázatleírást és egy levélírást, vegyen kézbe egy egynyelvű általános szótárt, teremtsen maga körül zavartalan körülményeket, és készítse el ezt a 4 feladatból álló feladatsort 130 perc alatt. A megfelelő time management aranyat ér a nyelvvizsgára való felkészülés során.

 

Vannak-e kiemelt témakörök, amelyeknek az átnézésével megkönnyíthető a készülés?

Ha a hallgatóban megérlelődött a gondolat, hogy nyelvvizsgára menjen, javaslom, hogy nézzen körül a szakmai nyelvvizsgát kínáló vizsgarendszerek piacán, majd miután a Zöld út nyelvvizsga mellett döntött , már csak arra készüljön. Volt olyan hallgatóm, aki már bejelentkezett a nyelvvizsgára, és egy barátjától kapott másik nyelvvizsgára felkészítő könyvből tanult, az ilyen hibákat érdemes elkerülni.

A Vizsgaközpont honlapján megtalálhatók letölthető mintafeladatsorok: https://zoldut.szie.hu/mintafeladatsorok, rendelhetők felkészítő könyvek és CD-k is: https://zoldut.szie.hu/kiadvanyok, illetve a vizsgatémakörök is megtalálhatóak: https://zoldut.szie.hu/temakorok.

Ezen kiadványok alkalmasak az önálló felkészülésre is, de aki inkább kiscsoportban vagy szaktanár segítségével szeretne felkészülni, annak ajánlom figyelmébe hamarosan induló 10 hetes, 40 órás online felkészítő tanfolyamainkat angol és német nyelveken, kifejezetten a 2020. novemberi vizsgaidőszakra időzítve. A jelentkezéseket, illetve a vizsgával kapcsolatos egyéb kérdéseket a zoldut@tpfk.hu mail-címre várom.

 

 

 

Mire figyeljenek a hallgatók vizsga előtti egy-két napban, és a vizsga alatt?

Nem szabad túltanulni magunkat egyetlen vizsga esetében sem, fontos a lélekjelenlét. Szerezzünk be egynyelvű szótárt, lapozgassuk át, ismerkedjünk a benne található információkkal (persze ezt jó esetben már a nyelvtanulás egy korábbi fázisában megtettük). Szerezzünk be néhány tollat, csokit és egy pontos karórát. A mobiltelefonokat a vizsga ideje alatt ki kell kapcsolni, és el kell tenni a táskába, még időmérésre sem használhatók, ezért  – bár manapság furcsán hangzik – órát tényleg vinni kell!

 

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.