2024.04.24.
Tomori világFilm,,Találd meg újra a kapcsolatot önmagaddal és másokkal” – Filmajánló

,,Találd meg újra a kapcsolatot önmagaddal és másokkal” – Filmajánló

A zöld sugár (Le Rayon vert, 1986)

Rendezte: Éric Rohmer

Delphine (Marie Rivière), a párizsi titkárnő július lévén nyaralni készül, de barátnője lemondja az utazást. Kétségbeesik, és a nyaralás lehetőségei körül kezdenek forogni a gondolatai. A fiatal nő sokszor elsírja magát és magányos, annak ellenére, hogy sokan kedvelik. Nem fogadja el, hogy véget ért a kapcsolata a távolabb élő Jean-Pierre-rel, egy ideig úgy beszél róla, mintha az még tartana.

A zöld szín jelenlétéről mesél Delphine a barátnőinek, amiért egy médium beszélt neki arról, hogy a zöld lesz a színe az évben, és tényleg gyakran zöld dolgokat vesz észre maga körül. Françoise (Rosette) elhívja Cherbourgba, ahol máris furcsának találja az új társaság, ahogy ecseteli, hogy nem eszik húst, mert sajnálja az állatokat. Hamarosan visszatér Párizsba, és elutazik az Alpokba, ahol még aznap meggondolja magát. Az otthonléttől megint csak elkeseredett lesz, egy ismerőse felajánl neki egy házat Dél-Franciaországban, hogy ott nyaraljon.

Biarritzban találkozik egy svéd lánnyal, Lisa-val (Carita Holmström), aki vele ellenben szívesen utazik egyedül szerte Európában. A tengerparton felcsendül a sejtelmes főcímdal (amit Jean-Louis Valéro szerzett), amikor Delphine talál egy kártyát a sziklákon, ami a babona szerint szerencsét hoz. Közvetlenül ezután besétál egy jelenetbe, ahol Jules Verne A zöld sugár című regényéről beszélgetnek, aminek a szereplői keresnek valamit az életben. Amikor a könyv hősnőjéről esik szó, Delphine-t veszi a kamera, hangsúlyozva a kettejük élete közötti párhuzamot. A zöld fény lesz a jelképe az ismeretlen, de hajszolt érzésnek vagy állapotnak. A főszereplőnek nem igazán sikerül feloldódnia az új emberek között sem, amíg nem találkozik egy férfival a vonatállomáson, akivel meglátja a horizontot súroló különleges zöld fényt.

 

A kiemelt képen: Éric Rohmer

Címkék

Megosztás

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.