2024.04.17.
Tomori világTesztelve!Bödőcs Tibor*: Addig se iszik – Ajánló életrajzzal!

Bödőcs Tibor*: Addig se iszik – Ajánló életrajzzal!

 

* A Friderikusz Sándor elvonókúra szanatóriumi védnöke. A Magyar Humor Rehabilitációs Intézet betegápolója, főorvosa, és igazgatója. A „kis Hofi”, aki azon titkos földalatti társaság tagja, akik úgy vélik, hogy az oroszok még a spájzban vannak. Nem tiltják, nem támogatják, és hogy hogy tűrik? Kádárkrumpli ’56, és ehhez hasonló álprofilokkal követik YouTube csatornáját a Kossuth-téri szomszédok, ha nevetni vágynak. A stand-up intellektuel többszörös cím védője (igaz nincs sok kihívója, az X-Faktor bakiparádé legemlékezetesebb pillanatai, valamint a Berkiék nyaralnak versenyszámra még mindig többen regisztrálnak). A média szennyvíz kiöntéseinek árvízi hajósa. A Búcsúszentlászló-centrikus világkép hangoztatója. A paprikás krumpli és gulyásleves pálinkába áztatott ős-kárpáti történelmünk szerény krónikása. Olvas, előad, és most már ír is! Isten tartsa meg e jó szokását!

 

„Mit írna Móricz, mit írna Ady Endre, ha élne ma?” Ezzel a felütéssel indított Bödőcs Tibor az Addig se iszik című könyvének szerzői felolvasóestjén. Aztán hozzátette: „lenne dolguk…”. Bödőcs írásában találkozót szervez köztünk és a szépirodalom titánjai között, valahol egy messzi-messzi galaxis, réges-régi zugában (például egy körúti bérház belső udvarán), majd leültet minket egy kockás abrosszal letakart asztal mellé. A megilletődéstől terhelt csendet megtörve bemutat bennünket például; Kosztolányi Dezsőnek, Ottlik Gézának, Rejtő Jenőnek, George Orwellnek, Ernest Hemingwaynek, Márai Sándornak, esetleg Hamvas Bélának. Ők tetőtől talpig végigmérnek bennünket. Közben rágyújtanak kétszer, háromszor (Kosztolányi esetében ezt 40-el szorozzuk), majd belefognak. De mivel ezt a találkát Bödőcs Tibor szervezte, hát ő is fordítja nekünk azt, amit az asztaltársaink a füstfelhőn keresztül mondanak. Tolmácsolásában hallhatunk például Hamvastól a szalonnázás szubsztanciájáról („Hermesz ktaioi umpataio!”), Kertésztől a góltalanságról „(Kis hely, nagy játék. Ál-Pataky Attila)”, Máraitól, hogy mi történt volna, ha az amerikaiak vonulnak be, és nem az oroszok 1956. november 3-án Magyarországra (Vajon „Kádár János a Charles Manson körúton” furikázott volna a „csengőfrásszal”?), vagy Orwelltől, hogy milyen lenne egy antiutópisztikus állam, ahol a „Makacs Csajszik” nevezetű terrorszervezet veszi át a hatalmat, amelynek feje, Nagy Asszony, egy Intimissimi-reklám egyik hölgye, és ahol a horoszkóp államvallássá lép elő.

Tehát arra a kérdésre, hogy „mit írna Móricz, mit írna Ady” Bödőcs Tibor válaszol, belebújva az egyes írók stílusába, történeteibe, karaktereibe, cipőibe, és dohányszemcsékkel tömött zakóiba. Olvassunk, nevessünk (vagy ízlés szerint sírjunk), majd pillantsunk rá a borítóra: Addig se iszik!

Megosztás

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.