2024.04.23.
Tomori világCampusMinél kevesebb akadály hátráltassa a tanulást! – Hallgatói Szolgáltatások Központ

Minél kevesebb akadály hátráltassa a tanulást! – Hallgatói Szolgáltatások Központ

 

A Tomori Pál Főiskola Hallgatói Szolgáltatások Központja (HSzK) arra törekszik, hogy intézményünk hallgatói az itt töltött éveik alatt minél inkább a tanulásra tudjanak koncentrálni, és minden akadályozó tényezőt mielőbb le tudjanak küzdeni.

Kissné Budai Rita, a Tomori Pál Főiskola tanára, a Hallgatói Szolgáltatások Központ vezetője

 

A Tomori Pál Főiskola családias hangulatú, kis intézmény, ahol a hallgatók gyorsan megtalálhatják azt a fórumot vagy személyt, aki segíteni tud nekik, ha problémájuk akad. Mind személyesen, mind a közösségi média főiskolai csoportjain keresztül választ kaphatnak a kérdéseikre. A HSzK célja, hogy a hallgatók széles körét érjük el, és minél több szolgáltatás és program várja őket. Nem biztos, hogy minden problémát közvetlenül a HSzK tud megoldani, de hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a hallgatók mielőbb megtalálják a megfelelő helyet, ahol szakszerű segítséget kaphatnak.

A Központ és főbb tevékenységi területei a Főiskola honlapján is megtalálhatóak: http://portal.tpfk.hu/hallgatoi-szolgaltatasok-kozpontja.

 

 

 

Öt fő téma köré szervezve szeretnénk segítséget nyújtani a hallgatóknak:

1. Karriertanácsadás

Különböző karriertervezési kiadványokat és linkgyűjteményt ajánlunk, valamint karrierbörzék eseménynaptárát, melyek segíthetik a munka világába való belépést, az elhelyezkedést és az előrehaladást. Ha valaki gondban van azzal kapcsolatosan, hogy hol végezheti el a szakmai gyakorlatát, a HSzK ebben is támogatást tud nyújtani.

2. Diáktanácsadás, személyes támogatás

A hallgató a tanulmányai során számos olyan problémával szembesülhet, ami nehezíti az évközi teljesítéseit és a vizsgákra való készülést. Ez lehet pszichológiai eredetű nehézség (stresszkezelés, önismeret, stb.), életvezetési probléma (idő- és pénzbeosztás, tanulásmódszertan, személyes hatékonyság) vagy kommunikációval kapcsolatos kérdés (önkifejezés, konfliktus-kezelés). A HSzK e témákról könyveket, linkeket tud ajánlani, illetve tréningeket is szervezünk. Az első ilyen program a 2020/2021-es őszi szemeszterben egy művészetterápiás kurzus lesz, amelyen előzetes regisztrációval bárki ingyenesen részt vehet. A diáktanácsadás az egyenlő esélyek biztosítására is vonatkozik: bármiféle hátrány (diszlexia, diszgráfia) kapcsán is lehet az irodához fordulni.

3. Tanulmányok szervezése

Fontos, hogy a Tanulmányi Osztály munkatársain kívül, személyes tapasztalataik nyomán a felsőbb éves hallgatók is  támogatni tudják a fiatalabbakat, útmutatást nyújtsanak az egyéni tanterv, a vizsgarend megtervezéséhez, a kreditrendszer és a vizsgaszabályzat útvesztőiben. A célunk egyfajta tutori rendszer kidolgozása és biztosítása azok számára, akik ezt igénylik. 

4. Könyvtári szolgáltatás

Idén a könyvtár a G terembe költözött, ahol a tantárgyakhoz kapcsolódó szakkönyveken, alapvető szakirodalmon kívül általános lexikonokat, sőt szépirodalmat is találhatnak a hallgatók, és így hasznosan tölthetik el az épületben a lyukasóráikat, illetve ide behúzódva könnyen és gyorsan készíthetik el a beadandóikat, hiszen ehhez minden a kezük ügyében van.

5. Közösségi blog

A Tomori Pál Főiskola a hallgatók kreativitását és egyéni kibontakozását is támogatja, mégpedig éppen a Tomori Világ blog működésével: ez a Tomori Közösség blogja, egy olyan internetes fórum, ahol a hallgatók is lehetőséget kapnak arra, hogy a kreativitásukat kipróbálják és ez nyilvánosság elé is kerüljön. Legyen az vers, fotó, kulturális ajánló, interjú, publicisztika, rovat-szerkesztés vagy az első tudományos kutatói szárnypróbálgatás, a blog szerkesztősége bátorítást, támogatást, segítséget nyújt a kibontakozáshoz.

 

Forduljanak bizalommal a HSzK-hoz, akár személyesen az iroda fogadóóráiban, akár e-mailben! Sikeres, hatékony, örömteli tanulást kívánok minden jelenlegi és jövendő hallgatónknak!

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.