2024.04.25.
Tomori világBlogVeronika kettős élete (1991)

Veronika kettős élete (1991)

(La double vie de Véronique)

Rendezte: Krzysztof Kieslowski

„Néha mindnyájan elkalandozunk, hogy egyedül vagyunk-e a Földön, van-e valaki, aki éppen olyan, mint mi.”

A Veronika kettős élete költői és titokzatos film.

A lengyel Weronika és a francia Veronique egy napon születtek, és kísértetiesen hasonlítanak egymásra, mindketten apjukkal nevelkednek. Weronika gyönyörűen énekel, bekerül a zeneakadémiára, egy fellépés közben összeesik és meghal. Ezután jön a francia szál, a szintén kardiológiai problémákkal küzdő zenetanár Veronique ezzel egy időben úgy dönt, hogy lemond az énekes karrierről. Az iskolában, ahol tanít bábszínház előadást tartanak, ami gyönyörű történetet jelenít meg és a két nő életének metaforájaként értelmezhető. Veronique beleszeret a művészbe.

Kicsit nehéz felfogni, hogy a két nő nem egy és ugyanaz a személy. Vagy, hogy miért fájt Veronique-nek a másik nő halála? Kieslowski nem is hagy időt a spekulálásra, a furcsa véletlenek foglalkoztatják, az összefüggéseket nem feltétlenül kell megfejtenünk. A rendező azt mondta, arra akart rámutatni, hogy figyelmesen éljünk, és vegyük komolyan, hogy minden tettünknek van következménye.

A rendező a suspense technikát alkalmazva bevonja a cselekmény folyamataiba a nézőt, rávezet a lényegesebb szálakra, fokozza az izgatottságát.
A képi világot meghatározó bordó és a neonzöld furcsa együttese, misztikussá teszi, az aranyló sárga fény melegséget áraszt. Sok tükröződő felület van a filmben, az árnyaknak pedig gyakran Irene Jacob testére a vetülnek.

A Cannes-i Filmfesztiválon Irene Jacobot a filmben való alakításáért a Legjobb színésznő díjával jutalmazták, a Kritikusok díját is megnyerte a film.

Forrás: IMDB

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.