2024.04.19.
Tomori világDiákéletÍgy készülj a fesztiválokra!

Így készülj a fesztiválokra!

Irgang Vivien

 

Megkérdeztem néhány barátomat, ismerősömet itt a főiskolán, hogy milyen koncerteket várnak idén, melyik fesztiválra látogatnak el. Van, aki a Soundra szavaz, és legjobban a Marshmello és a Future koncertjét, vagy a Chainsmokerst várja. Más Debrecenbe megy, a Campus fesztiválra a Limp Bizkit miatt. Van, aki Wellhello koncertre készül. Van, aki a dunaújvárosi Dudik fesztiválra vett jegyet, mert a Halott Pénz koncertjén szeretne ott lenni. Más augusztusban Luis Fonsi koncertjén rajong majd a Papp László Sportarénában. Sokan sokféle zenét szeretünk, ezért sokfelé indulunk el a nyáron. Olyanok is vannak, akik nem terveznek, hanem a „lesz, ami lesz” elvet követik. A spontaneitásnak is megvan a maga szépsége. Már javában tart a fesztiválszezon, de ha mégis most terveznétek, összeszedtem itt néhány szempontot, amire érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok:

Autózzunk vagy tömegközlekedjünk?

Az utazást illetően vannak, akiket hátráltat, hogy nincs lehetőségük autóval menni, és tartózkodnak a tömegközlekedéstől. Saját tapasztalatból mondom: az utazás tömegközlekedéssel is ugyanolyan hangulatos tud lenni, mint autóval, sőt! Abban persze van igazság, hogy nem a legjobb cipekedni. Ha a tömegközlekedést választod, jó kis kalandokkal, élményekkel gazdagodhatsz, a cipekedésért az új emberekkel való ismerkedés kárpótolhat mindenkit. Ha mégis autóval mennétek, jelentős hangulatfokozást adhat azokat az együtteseket, előadókat hallgatni, akiknek a koncertjére igyekeztek, és velük együtt énekelni hangosan a kedvenc dalaitokat. Pláne vicces dolog rájönni, hogy évekig talán nem is jó dalszöveget énekeltél…

Sátrazzunk vagy komfortosabb szállást keressünk?

A sátrazás költséghatékony megoldásnak tűnik, és persze az útra szánt összeg szabja meg, hogy reális-e más opció, mégis érdemes átgondolni. Nem biztos, hogy lesz árnyékos hely a fesztivál területén, így nagy a napszúrás veszélye, és a sátrakban is fullasztó lehet a meleg. A megfelelő mennyiségű víz mellett érdemes tehát az árnyékra is figyelni. A napkrémet semmiképpen se hagyjátok otthon, és a szúnyogriasztó kence, spray sem felesleges! A komfortfokozatot jelentősen növeli, ha vízparti rendezvényről van szó, lehetőségetek van lehűteni magatokat a vízben, vagy kipróbálni valamilyen addig ismeretlen vízi sportot.

Mivel legyen tele a hátizsák?

Ha belegondolunk, nem szükséges olyan sok dolgot vinni, amit persze mi, nők leginkább nem szoktunk betartani, mert a fél ruhatárunkat, fürdőszobai berendezésünket elvisszük, hiszen a terveink szerint mindennap szalonminőségű hajat akarunk formázni magunknak, szebbnél szebb ruhákban akarunk feszíteni, és ezért képesek vagyunk akár plusz egy sporttáskával többet cipelni. A realitás természetesen ennél ridegebb. Semmi kedved, és erőd nem lesz ahhoz negyven fok melegben, több egymás után áttombolt éjszaka után, minden egyes nap tökéletesen megcsináld a hajadat, a sminkedet, és katalógus modell kinézetet varázsolj magadnak. A nagy forróságban, a koncerteken ugrálás közben le fogsz izzadni, amit a frizurád sem úszhat meg. Arról nem is beszélve, hogy nem olyan könnyű konnektor közelbe kerülni, amibe bedughatod a hajszárítódat, hajsütődet, hajvasalódat, ha a kempinget választottad. A sminked pedig akármilyen vízálló is, nem tart örökké, így a bőröndméretű kozmetikai táska helyett egy klassz fürdőruha jobb szolgálatot tehet. Arról nem is beszélve, hogy kisebb helyet foglal…

Mi a helyzet a fesztiválöltözettel?

A fesztiválok évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Mondhatni kialakult az úgynevezett „fesztivál-kultúra”. Látszik ez a divatjelenségeken is. Ilyenkor például olyan szetteket is összeállítanak a fesztiválozók, amiket hétköznapokon nem vennének fel, mert annyira kirívó, feltűnő, nem oda illő, stb. Nem olyan régen a fesztiválozó lányok között a virágos hajpánt volt a sláger crop toppal és magasított farmer rövidnadrággal (az időjárástól függően gumicsizmával). A jól bevált farmer és rockeres bőrszerkó mellett idén is hódít a virágos, színgazdag etno, a flitteres vagy matricás, élénk színű szerelés. Sokszor egy-egy feltűnőbb ruhadarab is elegendő, hogy kitűnj a tömegből, és nagyobb lendülettel add át magad a bulihangulatnak.

Figyeljünk egymásra!

Tavaly a VOLT fesztivált látogattam meg a barátaimmal. Kifejezetten pozitív vélemény alakult ki bennem az ottani fesztiválozókról. Már amikor a koncertet vártuk, és beálltunk a barátnőmmel a tömegbe, kellemes meglepetés ért bennünket, mikor az előttünk álló felhőkarcoló nagyságú férfiak előre engedtek minket. Amikor pedig pogóra került sor koncert közben, automatikusan hátrébb húzódtak azok, akik nem akartak lila foltokkal távozni. Mi a barátnőmmel a nettó 156-160 centikkel azért nem éreztük magunkat annyira biztonságban. Ám ekkor jött a következő kellemes meglepetés: a körülöttünk álló férfiak körbe álltak bennünket, hogy nehogy bajunk essen. Ha valaki a tömegben elesett, azonnal felsegítették. Ez a fajta figyelem baráti körön belül, de ahogy tapasztaltuk, azon kívül is nagyon fontos.

A fesztiválhangulat teljesen más világba repít, és őrültségből az idei fesztiválszezonban sem lesz hiány, ebben biztos vagyok!

 

 

Megkérdeztük a Tomori Pál Főiskola hallgatóit, mit jelent nekik a Tomori.